SESTAVA DEKÁDY | Daniel NEŠPOR

Post: obránce

Číslo: 5 / 15

Sezona: 2011/12 – 2013/14, 2015/16 – 2017/18

Preferovaná noha: levá

Post levého obránce si v SESTAVĚ DEKÁDY získal vašimi hlasy vynikající Daniel Nešpor. Váš výběr je naprosto oprávněný, neboť tento muž z Vysočiny má Kolín opravdu v srdci a jeho dřívější výkony z něho dělaly jednoho z nejlepších obránců u nás.

Hrát skvěle na krajním obránci i na stoperu není pro všechny hráče samozřejmostí. Každý fotbalista ví, že byť se jedná o jednu obranou řadu, není jednoduché zvládat oba posty. Nešpi však patří k té skupině fotbalistů, kteří neměli sebemenší problém odehrát si svoje na obou pozicích. Jeho předností je skvělá technika v levé noze a kvalitní výběr místa. Fotbalistu fotbalistou nedělá však jen fyzická a technická připravenost, ale také charakterní vlastnosti. Nejenže si v různých situacích dokázal poradit s obrovskou elegancí, ale také nastupoval k zápasům s přiměřenou pokorou a dostatečným sebevědomím.

„Jako první mi asi naskočil postup do FNL. Kolín se ale za těch pár sezon stal mým fotbalovým domovem a stejně jako Vlašim řadím Kolín mezi svá nejmilejší fotbalová působiště.“

foto: bohemians.cz

Nešpi tvoří dlouhou řádku let nerozlučnou dvojici s Petrem Šourkem a bok po boku vystavovali soupeřům přísnou stopku v cestě ke svému brankáři. Důkazem jejich fotbalového partnerství je i pozdější odchod do rakouského celku Schweiggers (2. landesliga west), kde také patří mezi přední hráče.

Jeho kariérní kroky zamířily i do nejvyšší soutěže. V sezoně 2010/11 se dostal do kádru hned dvou prvoligových celků. Nejprve v rámci hostování hájil barvy Bohemians 1905. V dresu Klokanů odehrál 11 zápasů a postavil se týmům jako Viktorii Plzeň, Slovanu Liberec, Zbrojovce Brno či Baníku Ostrava. Na kontě má rovných 990 minut na hřišti.

„Bohemka byla má první ligová zkušenost a na první ligový zápas se nezapomíná. Bylo to proti Hradci Králové a tenkrát jsme remizovali 1:1.“

Na jaře téže sezony se stal součástí celku Slovácka, kde odehrál 3 utkání, a to s Libercem, Brnem a Olomoucí. Na hřišti strávil přesně 225 minut.

„Na Slovácko vzpomínám rád, tamější lidé jsou strašně hodní a milí. I presto na Bohemku vzpomínám víc i s ohledem, že jsem tam byl na hřišti s osobnostmi jako je Radek Snozík, Lukáš Hartig, Jiří Kaufman nebo současná legenda Pepa Jindřišek.“

foto: fcslovacko.cz

Zkušenosti nasbíral nejen v nejvyšší lize, ale také v lize druhé. S Kolínem si totiž FNL nezahrál, startů však má přesně 44, a to s Vlašimí. V sezoně 2009/10 patřil k základním hráčům sestavy a odehrál všechna utkání. Vstřelil také svůj jediný gól, a to 4. března 2010 do sítě Hlučína. Ve své druhé druholigové sezoně, tedy v sezoně 2011/12 nastoupil ke 14 duelům a v zimní přestávce zamířil do Kolína.

S A-týmem Kolína prožil postup z Divize do ČFL (sezona 2011/12), dvě překvapivé sezony v ČFL (2012/13, 2013/14), přičemž ta druhá skončila historickým postupem do FNL. Druhou ligu si ale s Kolínem nezahrál. Odešel za svým extrenérem Romanem Veselým do Střížkova a jen z dálky hleděl na kolínský nezdar ve druhé nejvyšší soutěži. Po roční odmlce se vrátil do kolínských řad a opět bojoval za naše město. Po příchodu už ale žádné extra úspěchy s týmem nezaznamenal, ba naopak. Ihned musel skousnout pád do Divize a následné dvě sezony v ní, tedy až do odchodu do Rakouska.

Celkem za Kolín odehrál 174 mistrovských zápasů. Jeho primárním úkolem bylo zamezit soupeřovým útočníkům vůbec ohrozit kolínskou svatyni. Občas se ale i Dan dostal k zakončení na druhé straně, výsledkem tomu je 5 vstřelených branek! Kolíňáci, tohle je vámi zvolený levý obránce – Daniel NEŠPOR!

foto: Jan Kobzáň
Foto: Natálie Krupková