SESTAVA DEKÁDY | David ČIŽINSKÝ

Post: brankář

Číslo: 1

Sezona: 1996-2015

Preferovaná noha: pravá

Mezi tři tyče jste zvolili Davida Čižinského. Kolínskou legendu, která i přes mnoho nabídek z vyšších soutěží zůstala loajální, tenkrát ještě, modrobílým barvám a stadionu v Borkách. V kolínském A-týmu vydržel dlouhých 19 let a je jisté, že si vaše hlasy svou dlouholetou věrností a oddaností zasloužil.

Nejen tyto dva aspekty, ale především také výkony byly to, co z Davida Čižinského dělalo velké fotbalové jméno nejen na amatérské úrovni. Během té doby, kdy se Číža stavěl do kolínské svatyně, se v poli před ním vystřídalo spoustu hráčů. S některými hráči z vámi zvolené sestavy dekády se na hřišti také potkal. Těmi hráči jsou jistě Adam Čapek, Daniel Nešpor, Petr Šourek, Jiří Biško a Jan Štoček.

S Kolínem zažil hodně radostí, ale stejně tak i smutku. Součástí týmu byl i při obou historických postupech do druhé nejvyšší soutěže. „Rozdíl v tom je 13 let. Když je člověk mladší, tak to víc prožívá a řekl bych, že v roce 2001 to bylo pro mě takový víc. Mužstvo, když se postupovalo, tak mělo velkou kvalitu a já osobně asi nejlepší formu v životě. V roce 2014 to bylo zase víc vybojované a na krev.“ Rovněž zažil i méně slavné sestupy a v Kolíně zůstal i přestože působil v krajském přeboru (2009/10).

„Vždy se dobře vzpomíná na období, kdy se dařilo a byl v kádru dobrý kolektiv a lidi kolem.“

Z posledních deseti let nastoupil do pěti sezon. Vyzkoušel si tak tři různé soutěže, a to od Divize (2010/11; 2011/12), přes ČFL (2013/13; 2013/14) až do FNL (2014/15). Celkem v tomto období odehrál 111 zápasů, v nichž zaznamenal skvělých 45 čistých kont. To znamená, že má, co se vychytaných nul týče, 40,5% úspěšnost! Poslední zápas v dresu Kolína zaznamenal v prvním kole druhé ligy. Loučení bylo však kruté, Kolín podlehl Znojmu vysoko 4:0. 

„V zimě jsem to ještě zkusil, ale už v Kolíně byli noví kluci, tak jsem se dohodl na odchodu domu do Suchdola, kde už jsem stejně dělal i správce a trenéra mládeže. Samozřejmě mi při odchodu proběhly hlavou vzpomínky, ale život jde dál.“  zmínila legenda v jarním rozhovoru #DOFNL.

Po odchodu do Suchdola hrával v B-týmu v poli, neboť jeho zdravotní potíže mu nedovolovaly chránit branku. V suchdolské Družbě je i nyní. Ve svých pětačtyřiceti letech se nadále staví do brány i do pole, a nutno říct, že stále dokazuje, že nepatří do starého železa. Dámy a pánové, vámi zvolená brankářská jednička – DAVID ČIŽINSKÝ!

~ SESTAVA DEKÁDY ~