Tajemství kvalitního trávníku

Jaro nabírá na síle a s tím souvisí pečlivější starost o trávníky. Je třeba, aby trávník nejen dobře vypadal, ale aby byl jako měkoučký koberec. O ten kolínský koberec se stará Honza Kopecký a nutno říct, že svou práci odvádí velmi, ale opravdu velmi pečlivě. Honza nás také provedl svým dnem…

Každé ráno si „Měkunda“ musí přivstat, aby všechnu náročnou dřinu do večera stihl. Má toho na starost víc než dost a v tak velkém areálu to není žádná legrace. „Otevřu oči, něco malého sním, opařím se čajem a jdu na to,“ popisuje start svého běžného dne. „První, co vždycky udělám, že si připravím náčiní na celý den. Hlavně si naklepu čepel,“ dodává. Jakmile skončí s pracemi okolo hřišť, vydává se do garáže pro svou sekačku, kterou používali už lidé ve středověku. Říká, že staré a zajeté praktiky by se neměly měnit příchodem moderních technologií.

Měkunda se svou kosou při nedělním sekání.

S nabroušenou kosou se vydává vstříc každičkému trsu trávy na všech třech zarostlých plochách. Já byl u toho a ze střídačky na hlavním hřišti jsem pozorně sledoval jeho vytříbenou techniku kosení (viz foto a video). „Je potřeba mít čepel se špičkou v tom správném úhlu a ve správné výšce,“ poodhaluje tajemství svého úspěchu. Po krátkém rozhovoru bere rukojetě do svých dlaní a předvádí nám svůj um.

Po několika hodinách se spolu díváme na čerstvě posekané hřiště. Vypadá fantasticky. Jeden pruh jako druhý a při došlapu je tráva měkká jako obláček. „Dnes jsem si na tom dal extra záležet, když to bude v novinách,“ vtipkuje Měkunda. Při vyprávění legrácek si všímám jeho mozolů na obou dlaních. Ptám se, proč tedy nepracuje v rukavicích, aby se tomu vyhnul. Na to mi odpovídá, že správný chlap a správce nemůže mít ruce jako z reklamy na mycí prostředky.

Pracovní doba mu končí kolem čtvrté odpolední. Tím ale samozřejmě jeho den nekončí, v práci pokračuje i po ní. A hlavně si musí znovu dát dohromady svůj nejdůležitější pracovní stroj – svou kosu. Řádné si připraví kovadlinu, na které ji proklepává od paty až po špičku.

Veškerá námaha samozřejmě nesmí zůstat bez odměněny. Honza zavírá svou garáž s důkladně uklizenou kosou a odchází si dát své milované pivo. S odměnou souhlasím a zajímá mě, kolik si jich za tak skvěle odvedenou práci dá. Na svou otázku jsem se odpovědi nedočkal, protože už kvapem spěchal domu na vychlazený tekutý chléb…

Pokud se tedy vydáte do areálu zrovna v době, kdy bude probíhat sekání trávy a uvidíte postavu s kosou v ruce, nebojte, není to smrťák. Je to jen Honza Kopecký, který tak vykonává svou precizně prováděnou práci!

Tomáš Šulc

Momentka z akce. Honza seče trávu na hlavním hřišti.
Drž úhel, Honzo! Je totiž důležitý pro to, aby jednotlivé trsy měly stejný sklon.

Přejeme pěkný aprílový den.