Borky nedobyty. Navíc s čistým štítem

Odčinit venkovní porážku a udržet domácí neporazitelnost. Oba úkoly Kolínští dokázali splnit. Odolali tlaku soupeře v první půli a do druhé zvýšili své nasazení. Zkraje druhého dějství se trefil Vondráček, Přibyl udržel čisté konto a Kolín bral plný počet bodů za těsné vítězství 1:0.

Cesta k vítězství se však nerodila jednoduše. Prvotní iniciativy se ujali hosté. Už v páté minutě musel zasahovat domácí Přibyl proti razantní střele Khrolenoka. Do zápasu se Kolíňáci začali dostávat od dvacáté minuty. „Chtěli jsme hrát náš systém, ale v prvním poločase se nám to vůbec nedařilo,“ komentuje kapitán Jiří Vondráček. Deset minut před poločasovou pauzou se standardní situace ze zhruba dvaceti metrů ujal Štancl, pokus ze slibné pozice skončil vysoko nad zápskou brankou. Hostujícímu závaru museli sparťané čelit v samotném závěru. Stejně jako s ostatními náznaky šancí si však defenziva dokázala poradit. „Kdybychom proměnili nějakou šanci, asi by se to odvíjelo jinak, zaměřili bychom se víc na naši defenzivní sílu,“ říká exkolínský Martin Jelínek.

Druhý poločas obrátil role na hřišti. „Museli jsme si říct, jak to změnit, a hlavně zvýšit nasazení,“ říká Vondráček. To se podařilo. Po druhém rohovém kopu se k zakončení dostal právě Jiří Vondráček, který se parádně zorientoval ve vápně a zakončil do prázdné brány – 1:0. „Nechtěli jsme nic vymýšlet a korunovali jsme to rychlou brankou,“ říká autor vítězné trefy. „To se nesmí stát. Pak jsme zůstali takoví neproduktivní,“ povídá naopak zápský Jelínek.

K udržení nuly výrazně přispěl brankář Přibyl, který se kromě zákroku v první půli blýskl dvakrát i ve druhé pětačtyřiceti minutovce. „Příba to pochytal skvěle,“ říká Vondráček. Navýšit náskok mohl v šedesáté deváté minutě Jiří Sodoma. Samostatný únik zabrzdil obránce, jehož zákrok sudí posoudil jako povolený. Zápas celkově provázeli ostřejší souboje. „Bylo to náročný. Věděli jsme, v jakém stavu je hřiště, to fotbalu moc nepomáhá,“ říká Vondráček. Kapitán Kolína dobře prověřil hostujícího Měsíčka čtyři minuty před koncem. Střelu k levé tyči ze standardky brankář vyrazil a obrana situaci přerušila.

Kolín tak doslova ubojoval tři body. „Ceníme si čistého konta,“ říká Vondráček a dodává: „Troufám si říct, že za druhý poločas to bylo zasloužené.“ Smutek naopak vyprovodil Martina Jelínka, exkapitána Kolína ve druhé lize. „Těšil jsem se a myslel jsem, že to dopadne líp a s každým se tady pobavím. Takhle je to pro mě takové kyselé,“ říká sedmatřicetiletý Jelínek. „Kolínu přeju, je dobře, že je ve třetí lize, kam patří,“ uzavírá.

Spartu čeká o nadcházejícím víkendu venkovní utkání na hřišti aktuálně šestých Brozan. V neděli 26. března od 15 hodin.

STATISTIKY

Branka: Vondráček.
Rozhodčí: Kubec – Hodek, Kastl.
ŽK: Sodoma J., Čapek, Šnajdr – Pardubský, Woitek.
Diváci: 170.

SK Sparta Kolín: Přibyl – Štancl, Hakl, Veselý, Breda (72‘ Šnajdr), Vondráček (K), Sodoma J. (90‘ Snížek), Routek, Čapek (83‘ Sodoma O.), Neuberg, Valenta (83‘ Soběslav).

SK Zápy: Měsíček – Pardubský, Duben (K), Růžek, Woitek, Jelínek M., Kavalír (77‘ Eliáš), Petrlák (83‘ Kubů), Kocourek (77‘ Dočekal), Khrolenok (77‘ Jelínek J.), Matějka (77‘ Tarasiuk).