NA POKRAJI LIKVIDACE

Na světě není nic, čím by si člověk mohl být jistý. Ani existencí svého milovaného klubu, navíc v době, kdy je v jednom městě klubů více a upřednostňován je jen jeden. Sparta vydělávala, jak jen mohla, ale dlouho to vypadalo, že to nebude stačit…

V minulém díle jsme avizovali, že Sparta od svého začátku zažívala finanční krizi. V tom stylu se to s ní táhlo napříč celou historií. Na rozdíl od velkého rivala AFK Kolín si totiž na vše musela vydělat úplně sama a neměla za zády silné mecenáše. Důkaz můžeme najít už v roce 1917, kdy se sparťané měli utkat s Pardubicemi. Soupeř jim uhradil náklady na cestu, jenže vlakový spoj měl zpoždění, a tak se kolínští fotbalisté nestihli dostavit včas a zápas byl zrušen. Pardubičtí vymáhali své peníze zpět, dokonce kvůli tomu byla Spartě zastavena činnost. Činovníci kolínského klubu se pokusili situaci zachránit změnou názvu na S.K. Polaban, jenže ani to nepomohlo. Polaban byl po čtrnácti dnech zrušen. Spásu našli naši fotbalisté v pardubickém Otto Raschovi, který Spartě Kolín dluh zkrátka odpustil.

Finanční krize trvala dlouhá léta a vůbec tomu nepřispívala ani Velká válka. Zápasy se rušily jako na běžícím páse a Sparta přicházela i o peníze ze vstupného. Například v roce 1915 bylo sehráno pouze jedno jediné utkání, a to se Studentskou XI. Slavia v Praze. Kromě finanční krize zažívala i krizi hráčskou, protože spousta chlapů musela odejít na vojnu. Nebylo to jednoduché období.

V roce 1921 nastala také krize výboru. Z klubu odešlo mnoho zkušených pracovníků. Co se týče kádru, ten se výrazně omladil. Finančně se však klub začal stabilizovat. Co tomu pomohlo? Jednoduše stačilo uspořádat takzvaný „karneval Sparty“. Díky němu a sehrávaným zápasům se alespoň trochu naplnila klubová kasa a klub odvrátit hrozící bankrot. Tentýž rok dochází k další podstatné změně – Sparta Kolín se stává černobílou, a to po žádosti AFK Kolín, které bylo modrobílé. Rok později, 1922, je v kronice dokonce označován jako vrcholný v činnosti klubu. Mančaft zaznamenává skvělé výsledky a klubu se daří i hospodářsky. V roce 1925 dokonce Sparta vítězí na výročním turnaji AFK Kolín. A to byla ohromná sláva porazit svého rivala, kterému napříč historií děláte spíše stín.

V dalším díle se podíváme na historii sparťanské mládeže, která se v Kolíně traduje již dlouhá léta. Současně si také přiblížíme i současnou situaci…