ZA PROTEKTORÁTU

Každý válečný konflikt proniká do všech sfér celé společnosti. Sport zkrátka není výjimkou, a i jeho se velmi výrazně dotkl. Hráčská krize, málo zápasů, a co víc, vůbec všechny válečné zločiny, které s sebou tato doba přinesla…

Ještě, než dorazily první vojenské tanky a vyvěsily se rudé prapory s hákovými kříži, zažívala Sparta vcelku vydařená léta. V roce 1930 poprvé vycestovala do Vídně, kde v podstatě reprezentovala českou kopanou. Přesto se stále potácela na prahu dvou problémů. Za prvé finančním, který, jak už jsme zmínili v dřívějších dílech, se s ní táhl napříč celou historií. Když už to vypadalo, že se klubová kasa plní, přišel rozpad kádru. Výsledkově to ale nebylo vůbec špatné. Navíc si v tomto období sparťané splnili svůj dlouhodobý sen. V roce 1932 se zásluhou Rudy Turka přestěhovali do Borků. Zabydleli se tam natolik, že tam sídlí dodnes.

Nová zděná klubovna | Foto: Archiv Jaroslava Bejlka

Pak přišel osudný rok 1939 a vypuklo období okupace. Klub jako takový to zprvu nijak zvlášť nezasáhlo, naopak zaznamenal rozmach. K týmu se připojil František „Kanón“ Pospíšil. O něm se v klubové kronice píše: „…střela Kanóna byla tak mocná, že odrazem od tyče zasáhla Pospíšila do čela a ten omráčen padl k zemi…“. O dva roky později musel klub zrekonstruovat kabiny, z dřevěných se rázem staly kabiny zděné. Postupem času ale začala válečná krize dopadat i na klub. Kvůli Heydrichiádě (období těžkých represí na území Protektorátu Čechy a Morava, pozn. red.) gestapo zatklo Jana Kříže, klubového činovníka a bratra architekta Karla Kříže, který následně zemřel ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi.

Rok před koncem druhé světové války dochází k rozpuštění Sokola. Některé sporty tak spadají pod hlavičku Sparty Kolín, jako například pozemní a lední hokej, odbíjená či košíková. Klub získává do pronájdu také Kalcovku (oblast prachovny). Přesně 28. srpna 1944 bombardovalo americké letectvo chemičku Koramo. Jedna ze shozených bomb zasáhla také roh hrací plochy. Krátery po bombardování jsou dodnes k vidění v celém lesoparku Borky.

Po osvobození se začala psát zcela nová éra. S nástupem totalitního režimu se ve fotbale spousta věcí změnila. Kluby v Kolíně se sloučily, došlo ke změně názvu… O tom už ale více v následujícím díle.