Vítězná premiéra v ČFL

Kolínští fotbalisté zahájili sezonu v nové soutěži nejlépe, jak jen mohli. Na hřišti loňského bronzového soupeře zaznamenali velmi cenný skalp. Z Živanic si po výsledku 3:2 odváží všechny tři body.

Z neúspěšného předkola MOL Cupu v Libiši se kolínští fotbalisté dokázali rychle vzpamatovat a po pár dnech zaskočili favorita prvního kola České fotbalové ligy. Na výkon z předešlého utkání dali zapomenout a v Živanicích se prezentovali daleko lepším týmovým výkonem. V první tutové šanci se ocitl ve 13. minutě nejlepší divizní střelec z loňské sezony Jiří Sodoma, ovšem nedal. Čtyři minuty na to k prolomení skóre došlo, ovšem na druhé straně. Na konci živanického brejku byl Lukáš Polák, který zpoza vápna překvapil Otáhala a poslal domácí do vedení.

Ve 21. minutě domácí udeřili znovu. Zamkli Kolíňáky poblíž pokutového území a dokonce se jim podařilo skórovat, jenže asistent sudí si všiml ofsajdového postavení, a tak zápas pokračoval s jednobrankovým náskokem domácích. Kolínští byli k vyrovnání blízko ve 29. minutě, po závaru před domácí brankou však míč skončil vysoko nad. Srovnání se ale Kolín přece jen dočkal. Ve 41. minutě se prosadil František Hakl a stanovil poločasové skóre na 1:1.

Vstup do druhé půle vyšel kolínskému mužstvu na jedničku. Jiří Sodoma se po čtyřech minutách znovu ocitl tváří v tvář s domácím brankářem Vaníčkem a tentokrát z tohoto minisouboje vyšel jako vítěz a strhl skóre na stranu hostujících. Zkraje poslední čtvrthodiny domácí přitlačili. Nejprve nastřelili břevno, v 83. minutě srovnali gólem Davida Petruse na 2:2. S „pouhým“ bodem se kolínští sparťané jen tak nesmířili. Tři minuty před koncem řádné hrací doby utekl po levé straně Adam Čapek, který centrem našel Jiřího Sodomu. Kolínský ostrostřelec chvíli potáhl míč uvnitř živanického vápna a následnou razantní střelou pod víko vystřelil Kolínu plný počet bodů.

První veledůležitý test mají Kolíňáci za sebou. Poprvé na domácí půdě v novém ročníku České fotbalové ligy se představí už za týden. V sobotu 13. srpna hostí od 10:30 hodin rovněž nováčka třetí ligy – FC Baník Most-Souš.

STATISTIKY

Branky: Polák, Petrus – 2x Sodoma, Hakl.
Rozhodčí: Šťastný – Bohata, Pánek.
ŽK: Sodoma.
Diváci: 220.

TJ Sokol Živanice: Vaníček – Spěvák, Vobejda, Kakrda (67′ Pánek), Buriánek, Nikodem (77′ Chocholatý), Petrus, Štěpánek (57′ Horčička), Polák, Langr (K), Kopecký.

SK Sparta Kolín: Otáhal – Štancl, Soběslav, Routek – Hakl (92′ Skořepa), Milec, Čapek P. (92. Mansfeld), Vondráček (79′ Čapek A.), Šnajdr (79′ Koděra) – Veselý, Sodoma (90′ Neuberg).