Rekapitulace podzimní části

Kolínští fotbalisté mají za sebou první polovinu České fotbalové ligy ročníku 2023/24. Po rozpačitém úvodu soutěže a výměně trenéra se však dokázali oklepat a v podstatě stabilizovat své výkony. Po podzimní části soutěže se nacházejí na 9. místě v tabulce. Utkali se také s ligovým týmem.

Fotbalisté Kolína vstoupili do nového ročníku České fotbalové soutěže nejlépe, jak jen mohli. V prvním kole si doma vcelku hravě poradili s Českou Lípou v poměru 3:0. Na to navázali i v MOL Cupu, zvítězili na hřišti divizního Nového Bydžova 1:0. Bodové ztráty začaly přicházet až posléze. Dvakrát remizovali, navíc se jim pořádně nedařilo ani vstřelit góly. V Mostě remizovali 0:0, doma s Teplicemi B 1:1. Pak se ale zablýsklo na lepší časy, náročný pohárový zápas s Chlumcem nad Cidlinou dotáhli do skvělého konce. Remízový stav zlomil pět minut před koncem Jirka Sodoma, ve druhé nastavené minutě vítězství zpečetil Slavík – 3:1. A Kolínští se mohli těšit na zajímavý los. Nejprve jim byl přidělen Baník Ostrava, opakovaný los však do Kolína zavedl Bohemians 1905.

Předtím ale Kolínští stále pokračovali v České fotbalové lize. A pokračovali i v nastaveném trendu s málem vstřelených branek. Padli v Jablonci (1:3) a s Velvary (0:4). Po pěti kolech měli pouhých pět bodů. Navíc odešel nejlepší šutér minulé sezony Jiří Sodoma. Vyhrát Kolíňáci nedokázali ani v Živanicích (0:3), navíc přišli o vyloučeného Soběslava. Vedení proto muselo udělat rázný krok. Na lavičce skončil trenér Petr Pavlík a mužstvo v Mladé Boleslavi vedl provizorně manažer Jaroslav Havrda. A úspěšně. Kolínští po pěti zápasech vyhráli (2:1).

Tým převzal Vasil Boev, který shodou okolností několik týdnů předtím skončil v Benešově. Jeho premiéra na lavičce byla více než úspěšná. Doma si totiž Kolíňáci s chutí zastříleli, Přepeře to odskákaly s šesti gólovým přídělem (6:1). V utkání se prosadil dvakrát Dominik Veselý, díky čemuž se vyhoupl mezi nejlepší střelce soutěže, a i po první polovině sezony stíhá aktuálního lídra Žežulku z Velvar. Následovaly dvě remízy, včetně plichty s do té doby lídrem soutěže – Zápy.

Foto: Jan Kobzáň

Velký fotbalový svátek v Kolíně. Ve středu 11. října přijela do kolínských Borků věhlasná Bohemka z Vršovic. Na tradičního ligového účastníka se na stadion v Borkách přišlo podívat zhruba dva tisíce lidí! Poločasový stav 1:2 byl přijatelný, ve druhé polovině však došly síly a mužstvo pod vedením trenéra Boeva se muselo smířit s drtivou a krutou porážkou 1:7.

Do konce první poloviny soutěže v tu chvíli zbývalo pět utkání. Nejprve Kolíňáci remizovali v Liberci, poté doma excelentně porazili ambiciózní Ústí nad Labem 3:2. Nervy to byly do poslední vteřiny, hosté totiž snížili na rozdíl jediné branky pět minut před konečným hvizdem. Pak tým od Labe remizoval v Chlumci nad Cidlinou, když dotáhl dvoubrankové manko a doma plichtil s Pardubicemi B, které od 62. minuty dohrávaly v početní nevýhodě a srovnali sedm minut před koncem. Přesto nový lodivod týmu nepoznal porážku.

Foto: Jan Kobzáň

Ta přišla v úplně posledním kole. Kolíňáci se v Brozanech ujali vedení 1:0 zásluhou Fandy Hakla, jenže čtyři minuty na to si nechali vyrovnat z přímého kopu. Tři minuty na to zase zareagovali Kolínští, ve vápně po rohu skóroval Ondřej Soběslav – 2:1. Výsledkově nezvládli druhou polovinu. Dvacet pět minut před koncem domácí vyrovnali z penalty, deset minut na to se ujali vedení a v 78. minutě vítězství Brozan zpečetil Chukwuma.

Kolíňáci se po patnácti odehraných zápasech nacházejí na devátém místě s devatenácti body. V posledním kole je předskočili Liberečtí, kteří mají shodně bodů, jen lepší skóre. To má Kolín aktuálně 25:26, rozdíl tedy -1. Celková bilance Kolína je 4-7-4. Na pátý Chlumec nad Cidlinou ztrácejí Kolínští pět bodů, na lídra pak bodů sedmnáct. Vcelku daleko jsou i od sestupové příčky, poslední Teplice B mají bodů devět. Druhá polovina soutěže začne v březnu příštího roku. Předtím Kolínští sehrají sérii přátelských zápasů, které vám v brzké době zveřejníme v sekci „Zápasy“.

Děkujeme za podporu v podzimní části a těšíme se na vás zase po Novém roce.

Foto: Jan Kobzáň