Kolínští zvrátili utkání v Letohradě, slaví postup do ČFL!

Kolínští fotbalisté sehráli v sobotu 28. května utkání na hřišti Letohradu. Zápas, který mohl definitivně potvrdit vítězství v divizní skupině C. Přestože dvakrát museli skóre dotahovat, na začátku poslední desetiminutovky vystřelil Kolínu výhru František Hakl. V podhůří Orlických hor Kolíňáci vyhráli 3:2.

„Jsme strašně rádi, že jsme to zvládli a zajistili si postup hned prvním matchballem. Jak se říká, poslední krok je nejtěžší a my jsme se o tom dnes přesvědčili. Zápas se pro nás nevyvíjel úplně dobře, ale máme obrovsky silné mužstvo a jsme schopni otáčet nepříznivé výsledky.“ říká dvougólový střelec Jiří Sodoma.

Sparťané naskočili do utkání ve velkém stylu, už v 6. minutě se v šanci ocitl Pavel Čapek. Hry se ale po několika minutách ujali především domácí. V 15. minutě Kabourek orazítkoval břevno kolínské brány. Minutu na to mohl otevřít skóre zápasu Sodoma. Skvěle obehrál brankáře, položil ho na zem, míč do brány ale nedopravil. Prvního gólu se tak dočkali Letohradští. Po rohovém kopu využil závaru v pokutovém území Kolína Počtýnský a odražený míč od tyče uklidil do kolínské svatyně – 1:0.

Devět minut. Tolik času stačilo Kolíňákům k vyrovnání skóre. Jeden z obránců zfauloval Vondráčka uvnitř vlastního vápna a nařízenou penaltu s přehledem proměnil Jiří Sodoma – 1:1. Kolín se zvedl a ještě do poločasu mohl přidat další gól. O čtyři minuty později se Vondráček hnal ke střele znovu, tentokrát jeho pokus skončil pouze na letohradském břevně. Po něm na domácí branku pálili ještě Vácha a Sodoma, ale ani tyto pokusy se skóre nepohnuly.

Vstup do druhé půle nevyšel Kolíňákům podle představ. Po odehraných pěti minutách nařídil hlavní sudí další pokutový kop, tentokrát mu čelil Otáhal. Z penaltového puntíku ale Počtýnský rovněž nezaváhal a znovu poslal Letohrad do jednobrankového náskoku – 2:1. A znovu Kolínu stačilo devět minut k tomu, aby se svým soupeřem srovnal krok. Jiří Sodoma si míč zpracoval, dovedl ho do vápna a podruhé v zápase překonal brankáře Martinovského – 2:2. 

Remíza by Kolíňákům ke zpečetění svého prvenství nestačila, pokud chtěli oslavit postup do třetí ligy, museli vyhrát. S přibývajícími minutami vytvářeli na soupeře větší a větší tlak, ale míč do branky nechtěl spadnout. Pozornost domácího brankáře zkoušeli Valenta, Pavel Čapek nebo Vondráček. O hlavní slovo se přihlásil v 84. minutě sváteční střelec František Hakl. Ten z pravé strany razantně propálil Martinovského a spustil obrovskou euforii na hřišti i střídačce – 2:3. 

„Těší nás, že se do Kolína ČFL vrátí, protože město jako Kolín si to zaslouží. Do konce nám zbývají tři zápasy, takže můžou dostat příležitost i mladší hráči, třeba Zeman nebo Němec, kteří jednou určitě budou tvořit kolínskou budoucnost a převezmou pomyslnou štafetu po legendách jakými jsou Milan Vácha či Adam Čapek,“ dodává prozatímní král střelců.

Na Kolín čekají ještě poslední tři zápasy, které už budou pouhou formalitou. Stále ale mají o co hrát, tedy o co nejdelší protažení série bez porážky, která trvá už 25 zápasů! POZOR! Další domácí zápas s Náchodem, který se měl odehrát v neděli 5. června, je přeložen na STŘEDU 1. ČERVNA od 18 hodin! Víkend tedy mají Kolínští volný, o týden později je čeká derby v Čáslavi a poslední kolo sehrají doma v sobotu 18. června od 17 hodin s Poříčany. Den před výročním zápasem výběru bývalých hráčů Kolína s gardou Slavie Praha.

„Zároveň bych chtěl lidi pozvat na náš středeční zápas s Náchodem. Aby nás přišli podpořit a vytvořili kulisu adekvátní jízdě, kterou jsme v letošní sezoně předvedli,“ dodává.

STATISTIKY

Branky: 2x Počtýnský – 2x Sodoma, Hakl.
Rozhodčí: Pánek – Pekař, Depeš.
ŽK: Nágl, Kabourek, Markarjanc – Sodoma.
Diváci: 104.

SK Sparta Kolín: Otáhal – Štancl, Čapek A. (56′ Valenta), Hakl, Šindelář (46′ Koděra), Vondráček (K), Sodoma, Čapek P., Vácha (74′ Routek), Milec, Soběslav.

FK Letohrad: Martinovský – Štěpán, Kail (K), Faltus, Počtýnský (75′ Kadlec), Hiller, Nágl, Zbudil (80′ Markarjanc), Šplíchal, Mokrejš, Kabourek.