Souhrn podzimní části

Před ostrým startem druhé poloviny divize se podívejme na rekapitulaci podzimní části, která po hořkém začátku nabrala velmi sladkých obrátek. Zhruba tříměsíční boj rozhodne o tom, zda Kolín oslaví jubilejní sto desáté výročí klubu sportovním úspěchem. Tedy tolik kýženým postupem do ČFL. O své pocity se s námi podělili sniper Jiří Sodoma, střelec vítězného gólu v MOL Cupu David Koděra a obránce František Hakl, který byl portálem fotbalunas.cz zařazen do sestavy podzimu.

Převkapení v MOL Cupu

Ještě před startem nového ročníku divize sehráli Kolíňáci pohárové utkání. V prvním kole MOL Cupu přivítali v Borkách třetiligovou Slavii Karlovy Vary. Papírové předpoklady hovořily určitě lépe pro hosty, jenže Kolín překvapil. Gól Davida Koděry z 9. minuty mu zajistil postup do druhého kola. „Dát gól týmu z vyšší soutěže je vždy dobrý pocit, ještě když to byl gól vítězný. Jsem rád, že jsem mohl pomoct týmu k výhře,“ popsal své pocity autor jediné branky David Koděra. Los druhého kola ho moc nešetřil, přiřadil mu v té době lídra druhé ligy, FK Duklu Praha. Souboj s Pražany měl mít zcela jasného favorita, pro kterého měl být postup samozřejmostí. Opak byl pravdou. Kolínští bojovali jako lvi. Před koncem prvního poločasu dokonce Denys Pelyak využil zaváhání brankáře Šťovíčka a srovnal na parádních 1:1. Hořká pachuť přišla v 83. minutě, kdy se prosadil Faleye Sunday a rozhodl o tom, že se Kolín do další části nepodívá.

Foto: Tomáš Šulc
Foto: Tomáš Šulc
Foto: Jan Kobzáň

Nepříjemný začátek soutěže

Start nového divizního ročníku 2021/21 Kolínští mírně prospali. Hned v úvodním kole ztratili body na hřišti Kosmonos, a to po remíze 1:1. Zápas to ale rozhodně nebyl jednoduchý, navíc už od 14. minuty hráli Kolíňáci v oslabení, když po druhé žluté kartě musel do sprch Ondřej Soběslav. Ani druhé kolo vítězství nepřineslo. Ve šlágru kola hostili kolínští sparťané Vysoké Mýto. Ve veledůležitém zápase ale nevstřelili ani jednu branku a padli 0:3. „Začátek byl rozpačitý, pořádně jsme nevěděli, co hrát. Pak už si to ale začalo sedat a šli jsme zápas od zápasu,“ říká k prvním dvěma zápasům pravý bek František Hakl.

Dle slov Jiřího Sodomy byl tento zápas zlomový. „Myslím si, že to byl ten zlomový zápas, ve kterém jsme si uvědomili, že takhle ne,“ řekl v posledním rozhovoru pro náš web. A měl pravdu. Od třetího kola začali hrát suverénně. Nejprve zvítězili v Hlinsku 3:2, o týden později doma rozstříleli Kutnou Horu 7:1. Přibrzdit je dokázaly až Benátky nad Jizerou v sedmém kole. A to byla obrovská škoda, protože o vítězství je domácí připravili až v 87. minutě. „Bylo to devadesát minut na jednu branku, bohužel jsme je pustili do jediné šance v závěru,“ dodal Hakl ke smolnému zápasu.

Nastartování kolínské mašiny

Následně zase začali sbírat body po třech. Porazili Horky nad Jizerou (2:1), Dvůr Králové nad Labem (3:2), Poříčany (3:0), Trutnov (4:2), Velké Hamry (3:1) a Letohrad (6:2). V předposledním kole přišla opět remíza, a to bezbranková v Náchodě. S titulem půlmistra to začalo vypadat bledě, protože Vysoké Mýto si stále drželo malý náskok, navíc v tomto kole zvítězilo 2:0 s Dvorem Králové. Rozhodlo tedy úplně poslední kolo. Vysoké Mýto hrálo už dopoledne a díky hattricku Žitky a pojišťovací brance Štěpánka zvítězily Velké Hamry 4:1. To Kolínu nahrálo na smeč. „Na Mýto jsme nekoukali, věděli jsme, že někde nějaké body ztratí,“ shrnul situaci v kabině před posledním zápasem Hakl.

Foto: Jan Kobzáň
Foto: Jan Kobzáň

Poslední kolo rozhodlo

V posledním kole podzimní části hostili Kolínští svého rivala z nedaleké Čáslavi. Vzájemná bilance zápasů nijak nepředpovídala, že by to měla být pro jeden či druhý tým jednoduchá záležitost. Drtivá většina dřívějších zápasů končila jen těsnými výsledky, a to jak pro Kolín, tak i pro Čáslav. Zápasy vždy bývaly vyhrocené a docházelo k řadě ostrých zákroků. Souboje s Čáslaví tedy vždy měly jiný náboj, než s kterýmkoliv jiným soupeřem. Tentokrát se ale iniciativy ujal domácí Kolín, a to hned od prvních minut. Do vedení se dostal díky Jirkovi Vondráčkovi už ve druhé minutě a po následných dvou gólech Daniela Bareše a dalších dvou Jirky Sodomy jednoznačně derby ovládl – 5:0. Toto vítězství rozhodlo o tom, že na prvním místě přezimuje právě Kolín.

„Je hezké být půlmistr, ale teď nás čeká druhá polovina soutěže, ve které chceme dominovat,“ hlásá František Hakl.

Půlmistr a král střelců

Před posledním zápasem měl Jirka Sodoma pohodlný náskok na čele v tabulce střelců, a to právě na velkohamerského Žitku. Hlavně díky jeho hattricku porazily Velké Hamry do té doby lídra z Vysokého Mýta. Kde jeho přesné zásahy pomohly, jinde se zase staly překážkou. Jiří Sodoma se ale nenechal zaskočit, v derby s Čáslaví se prosadil hned dvakrát a se šestnácti zásahy i on přezimuje na prvním místě, a to v tabulce střelců. „Věřím, že to zvládnu a porazím své konkurenty i v moravských skupinách,“ říká ostrostřelec Sodoma.

Foto: Jan Kobzáň

„Byl to podzim jako na houpačce. Ze začátku se nám nedařilo, poté jsme se rozehráli. Možná škoda, že zápasy skončily. Přidávali jsme body a hráli jsme líbivý fotbal. Na to ale určitě chceme navázat,“ říká za celou kabinu Hakl.

Můžete si také vybrat, s kterým hráčem A-týmu byste chtěli vidět rozhovor. Klikněte na tlačítko níže a vyberte si hráče. Zároveň mu můžete položit zajímavou otázku, kterou případně do rozhovoru zařadíme. Poté stačí jen formulář odeslat.

Hlasujte o rozhovor!

Napsat komentář

− 4 = 3