Domácí skalp Ústí nad Labem

V předposledním domácím zápase podzimní části hostili kolínští fotbalisté ve formě hrající Ústí nad Labem. Ambiciózního soupeře zaskočili, díky brankám Veselého, Neuberga a Snížka ho zdolali v poměru 3:2. Veselý se přiblížil střeleckému lídrovi.

Ústečtí fotbalisté jsou v poslední době velmi dobře naladěni, navíc v uplynulém kole porazili do té doby lídra soutěže SK Zápy. A to vysoko 5:2. Kolín tedy nečekal jednoduchý úkol. Síla hostů byla znát od první minuty, kdy se pokusili o několik útočných výpadů. Nejzajímavější z nich však ve 3. minutě překazil ofsajd. Následně se na polovině svého soupeře usadili domácí. Na kloudnější zakončení však necelá dvoustovka místních diváků stále čekala.

První větší závar skončil gólem. Ve 23. minutě skvěle zakroutil míč ze standardky Čapek, proti němu předvedl ještě lepší zákrok hostující brankář Němec. Krátký byl na následnou dorážku, Veselý z blízkosti nekompromisně otevřel skóre – 1:0. Ústečtí se do brejků dostávali často, defenzivu Kolína se pokoušeli rozbít přihrávkami za obránce. Proti byla ale obranné linie, která útočníky často vystavovala do postavení mimo hru. „Před zápasem jsme na ofsajdovou past nemysleli, ale drželi jsme tu lajnu dobře,“ říká obránce Marek Soukup. Po půlhodině hry to proto z větší dálky zkusil Ouattara Dao, střela zaplachtila jen na připraveného Přibyla.

Hosté se zaradovali až ve 38. minutě. Přibylovi se při výběhu smekla noha a Mareš měl vcelku jednoduché zakončení do prázdné branky – 1:1. Sparťané se do poločasové přestávky nechtěli smířit s nerozhodným stavem. Minutu před hvizdem pálil vedle Čapek, o minutu později přece jen vedoucí gól vstřelili. Perfektního náběhu na centr z rohového kopu předvedl Neuberg, jehož hlavička zapadla k pravé tyči ústecké branky – 2:1. „My jsme byli lepší na balonu a vytvářeli jsme si šance“ komentuje lodivod kolínského celku.

Ve druhém poločase chtěl trenér Boev pokračovat v nastaveném trendu z prvního dějství. Začátek ale patřil spíše soupeři. V obrovské šanci se ocitl exligový Kučera, ve skluzu ale míč poslal jen nad bránu kolínského brankáře. Deset minut na to už si Přibyl na míč sáhl, zneškodnil rychlý brejk. Poté se o slovo znovu přihlásili Kolínští. Nejprve hlavičkoval Vondráček, tři minuty po něm nezachytil míč na paty Veselý. A tak se do toho dvacet minut před koncem opřel Snížek. Napřáhl z hranice velkého vápna a propálil Němce – 3:1. Poprvé v kolínském dresu! „Celé mužstvo fungovalo. Všichni brání, všichni útočí. Všechno to začínalo u vysokého presinku, na který hosté neměli odpověď“ říká Boev.

V 80. minutě znovu zahrál skvěle přímý kop Čapek. Jeho razantní nadzemní střelu jen tak tak vytáhl Němec na roh. Ze zdánlivě rozhodnutého zápasu hosté ještě dokázali udělat drama. Ouattara Dao obehrál před pokutovým územím dva bránící hráče a dobře umístěnou střelou na zadní tyč snížil na 3:2. „Museli jsme se semknout. Říkal jsem, že ze sebe musíme vyždímat všechno. Doma jsme to prostě chtěli urvat,“ popisuje své popisy mladý obránce Soukup. Před Kolíňáky bylo náročných 9 minut, ve kterých už ústecké mužstvo k ničemu závažnějšímu nepustili a radovali se ze zisku velecenných 3 bodů. „Jsme rádi, že jsme vyhráli. Ústí má jedno z nejlépe složených kádrů v soutěži. Je tam hodně bývalých ligových hráčů,“ komentuje 18letý zadák.

„Z mého pohledu si myslím, že to je naprosto zasloužená výhra. Byli jsme na hosty dobře připraveni. Nejdůležitější je, že to kluci splnili na sto procent.“ chválí své mužstvo trenér Boev.

Gól Dominika Veselého (7) znamená také dotažení na ústeckého Černého (7) a přiblížení se velvarskému Žežulkovi (8). Po neúplném 12. kole patří Kolínu 7. místo se ziskem 17 bodů, rovněž mají i Brozany, které se s Hradcem Králové utkají až v neděli. Další kolo České fotbalové ligy sehrají Kolínští příští týden v Chlumci nad Cidlinou. „Očekávám stejně těžký zápas, také dobré mužstvo. Jedeme ale samozřejmě vyhrát,“ hlásá trenér Boev.

STATISTIKY

Branky: Veselý, Neuberg, Snížek – Mareš, Ouattara Dao.
Rozhodčí: Švagr – Doubrava, Glogar.
ŽK: Čapek – Čítek, Mareš, Kučera.
Diváci: 190.

SK Sparta Kolín: Přibyl – Hakl, Soukup, Neuberg (60‘ Milec), Soběslav, Soukup – Štancl – Čapek, Vondráček (K) (90‘ Sodoma), Snížek (81‘ Jaroš), Trýzna – Veselý.

FK Viagem Ústí nad Labem: Němec – Hudec, Čítek, Mareš (K), Černý, Ouattara Dao, Hyčka (79‘ Benda), Adekuoroye, Čičovský (79‘ Kubín), Spychka, Kučera.