Vítězný obrat. Sparťané odčinili sobotní nezdar, porazili Přepeře

Oklepat se ze sobotní porážky s Benešovem a znovu vrátit Borkám vítězný lesk. To se kolínským fotbalistům podařilo, přestože to dlouho vypadalo černě. Fanoušky dlouho napínali, až do poslední dvacetiminutovky prohrávali o gól. Pak zaúřadovali především Neuberg se Sodomou a zvrátili skóre na domácí stranu. Kolíští porazili Přepeřany 2:1.

První minuty připomínaly sobotní klání s Benešovem. Aktivní soupeř ženoucí se dopředu a proti němu odolávající obrana. Tentokrát však Kolínští přebrali iniciativu velmi brzy, míč na kopačkách kontrolovali stabilně zhruba od sedmé minuty zápasu. V desáté minutě se k prvnímu ohrožení prokličkoval Snížek, jeho pokus byl pro Tkachenka lahůdkou, zamířil jen doprostřed brány. O šest minut později se blýskl fantastickou přihrávkou za obranu Vondráček, vybídl Šnajdra, jehož pokus hostující brankář velmi dobrým zákrokem dokázal vyrazit, Veselého dorážka zamířila mimo bránu. Čtyři minuty na to se Šnajdr hnal do útoku znovu, tentokrát centroval na hlavu Jiřího Sodomy. Jeho hlavička však pouze orazítkovala tyč. „Byli jsme lepším týmem, bohužel jsme nedokázali proměnit vytvořené šance,“ říká navrátilec do sestavy po dlouhodobém zranění Denys Pelyak.

Paradoxně to byli hosté, kteří předvedli, jak správně naložit s vyloženou šancí a ujali se vedení. Vyčítalův centr ve dvacáté druhé minutě sice Ugwu podskočil, na zadní tyči si ho ale doběhl Daniel Novák a nekompromisně prostřelil Přibyla – 0:1. „Soupeř hrál na brejky a po sérii našich chyb dokázal jeden využít,“ říká Pelyak. Domácí pak dlouho čekali na odpověď. Podruhé se Šnajdr dostal do zajímavé pozice ve dvacáté sedmé minutě, i tentokrát vyšel lépe přepeřský brankář Tkachenko. Z následujícího útoku se mohli radovat hosté. Šanci na zvýšení náskoku překazil Okirikpo na hranici vápna, který místo přihrávky na spoluhráče v situaci tři na jednoho zvolil střelu, která mu vůbec nesedla a zamířil mimo tři tyče.

O čtyři minuty později se hosté znovu hnali do brejku. Situaci tři na jednoho ale skvěle zvládl sedmnáctiletý Soukup, který zachytil Ugwův úmysl. Deset minut před koncem poločasu znovu zapracovalo duo Šnajdr – Sodoma. Nebezpečná šance skončila blokem a rohovým kopem, ze kterého se domácím rovněž skórovat nepodařilo. Příležitostí v prvním poločase bylo víc než dost, a tak do druhého poločasu šli Kolínští s optimismem a jednoznačnou touhou po vyrovnání.

Domácí do druhého poločasu ještě zvýšili svou aktivitu a okamžitě se hnali za vyrovnáním. Na branku se čekalo až do sedmdesáté třetí minuty. Čapek nacentroval ze standardní situace míč do pokutového území, Hakl ho hlavou přizvedl a Jan Neuberg ho nekompromisně procpal hlavou skrz skákajícího brankáře do jeho sítě – 1:1! Kolínští po vyrovnávací brance mírně polevili a hosté si bleskurychle mohli vzít vedení zpět. Nejprve nevyužili silnější tlak u pokutového území, o chvíli později nevyužil svou šanci ani Peremene. „Hrálo se hodně nahoru a dolu, bylo důležité to trochu uklidnit,“ komentuje Pelyak. A tak se závěru zápasu znovu zhostili Kolínští. Dvě minuty před koncem základní hrací doby se míč po zákroku Tkachenka odrazil k dobíhajícímu Jiřímu Sodomovi, který svou petelicí z úhlu vystřelil Kolínu tři body – 2:1. Pro něho to byl už sedmnáctý gól v sezoně a dorovnal velvarského Vopata. „V posledních minutách jsme šli za vítězstvím víc než soupeř. Pomohly nám dobře zahrané standardky Pavla Čapka a za to jsme byli odměněni gólem,“ uzavírá své hodnocení Pelyak.

Kolínští sparťané odčinili sobotní neúspěch s Benešovem. Navíc si připsali tříbodové vítězství po dvou porážkách. Stáhli i ztrátu na třetí Brozany, od bronzového místa je dělí tři body. O ty mohou zabojovat už v sobotu, od 10:30 se v Ústí nad Labem střetnou s místní Armou.

STATISTIKY

Branky: Neuberg, Sodoma J. – Novák.
Rozhodčí: Drábek – Jansa, Braun.
ŽK: Štancl, Veselý – 
Diváci: 90.

Fotogalerie: jackfoto.cz | Foto: Jan Kobzáň.

SK Sparta Kolín: Přibyl – Štancl (77′ Routek), Soukup, Hakl, Veselý, Vondráček (K), Sodoma J., Šnajdr, Pelyak (61′ Čapek), Snížek (61′ Sodoma O.), Neuberg.

FK Přepeře: Tkachenko – Novotný, Tvaroha, Nesvadba (K), Janošík, Pavlata, Okirikpo (68′ Bulíř), Martan (80′ Jimmy Peremene), Vyčítal (90+1′ Ejoor), Novák (68′ Pejčić), Ugwu).