Sparťané zdolali Votroky. Trefili se Sodoma a Hakl

Další domácí zápas, další bodový zisk. Ve dvacátém čtvrtém kole si kolínští fotbalisté poradili s mladým a běhavým celkem Hradce Králové. Po trefách Jiřího Sodomy a Františka Hakla zvítězili 2:0. Aktuálně jsou na třetím místě.

Přestože se zdálo, že silné ranní lijáky i po třetí donutí odložit domácí zápas, trávník byl v dobrém stavu a utkání proběhlo v řádném termínu. Zápas téměř kopíroval aprílové počasí – střídání sluníčka s občasnými dešti. Do zápasu šel Kolín i s jednou změnou. Poprvé se v základní sestavě objevil sedmnáctiletý obránce Marek Soukup. „Dozvěděl jsem se to ve čtvrtek. Nějaká nervozita tam byla, ale byl jsem rád, že jsem dostal šanci od začátku,“ říká Soukup. A rozhodně to nebyl jednoduchý zápas. S větší vervou do utkání nastoupili domácí, k první střele se dostal už v šesté minutě Čapek. Jeho pokus byl však zblokovaný na roh, ze kterého žádné nebezpečí hostujícímu celku nehrozilo. Královéhradečtí se k prvnímu ohrožení dostali ve dvanácté minutě, centrovaný míč ze standardní situace si však brankář Přibyl pohlídal.

Po čtvrthodině hry se iniciativy ujali hosté. Zhruba v sedmnácté minutě domácí čelili tlaku soupeře, který si hledal skulinku v kolínské defenzivě. Marně. Ve dvacáté minutě zkoušel štěstí zpoza vápna Kosař, ale ani on neuspěl. Potenciální hrozbě udělal přítrž brankář Čábelka ve dvacáté první minutě. Jeho rozehru dobře napadal Jiří Sodoma, což přineslo kýžené ovoce – hostující brankář ve snaze odkopnout balon trefil jen dotírajícího Sodomu a míč zaplul do jeho sítě – 1:0.

O tři minuty později se rodila zajímavá situace na druhé straně hřiště. Útočící Votroci si však zcela neporozuměli a útok tři na jednoho zakončil nepřipravenou střelou na poslední chvíli Hodač, ani on bránu netrefil. Kolínští se mohli radovat zhruba třináct minut před koncem poločasu. Nejprve zkusil vyslat míč do vápna Šnajdr, jenže obrana ho srazila na roh. Z něho se dostal do výhodné pozice Neuberg, hlavička však také zamířila mimo brankovou konstrukci. Vstřelení druhého gólu si tedy vzal na starost František Hakl. Po rychle přenesené hře se dostal do minisouboje s brankářem, kterého dobře obehrál a i přes dobíhajícího obránce dokázal rozvlnit síť – 2:0. Ve čtyřicáté druhé minutě se do zakončení dostal i Veselý, střelu z otočky defenziva zblokovala.

Ve druhém poločase, do kterého naskočil místo Vondráčka Pelyak, byli ve hře aktivnější spíše hosté. Střelecky se však mužstva předháněla, kdo kopne výš nebo více vedle. Ihned v první minutě druhé půle pálil Hájek, tentokrát vedle levé tyče. Deset minut po něm to na straně Kolína zkoušel Čapek, ten bránu přestřelil. „Ve druhém poločase už jsme to spíše nakopávali, chtěli jsme hlavně udržet vedení a získat tři body,“ říká Soukup. Tři minuty po Čapkově pokusu střílel zase za Královéhradecké Boniš, ten však trefil jen boční síť. Kolínský Veselý zase v šedesáté sedmé minutě trefil jen obránce. Přibyl měl větší práci v sedmdesáté čtvrté minutě, kterou zvládl úspěšně. Stejně tak úspěšně dokázal udržet čisté konto. V závěru se snažili prosadit Ondřej Sodoma, který vystřídal bratra Jiřího, nebo David Šnajdr, oba ale bránu také netrefili.

Kolínští fotbalisté tak berou body z dalšího domácího zápasu a prodlužují domácí sérii bez prohry, která trvá už jedenáct zápasů. Střelecky se zadařilo i Jiřímu Sodomovi, který se zásahem udržel na děleném prvním místě ligových střelců, stejně má Vopat z Velvar. Příští týden sparťané hostují na Žižkově. „Viktorka už si sice hraje svojí soutěž, ale pro nás to bude důležitý zápas,“ hlásá dorostenec Soukup. Utkání můžete sledovat online na tvcom.cz.

STATISTIKY

Branky: Sodoma J., Hakl.
Rozhodčí: Lovětínský – Toucha, Matyš.
ŽK:
Diváci: 180.

Fotogalerie: jackfoto.cz | Foto: Jan Kobzáň

SK Sparta Kolín: Přibyl – Soukup, Soběslav, Neuberg, Hakl, Šnajdr, Čapek (75′ Valenta), Vondráček (K) (46′ Pelyak), Milec, Veselý (84′ Snížek), Sodoma J. (80′ Sodoma O.)

FC Hradec Králové B: Čábelka – Hypšman, Šípek, Kutík (70′ Junek), Hodač (64′ Schmoranz), Hlaváč, Kosař (K), Baloun, Dvořák, Hájek, Boniš.