PRÁCE S MLÁDEŽÍ

Každý větší klub si vychovává vlastní mladíky pro lepší budoucnost. Mládež je základ. Je to něco, čemu by se měla věnovat zvýšená pozornost, protože z toho klub může těžit v dlouhých letech dopředu. Ve Spartě Kolín to věděli už dávno, dávno před námi…

Už na počátku dvacátého století se v Kolíně utvářely žákovské spolky, ve kterých místní děti kopali do balónů. Byly jimi například Kotva, FK Kolín či Zálesáci. Právě z Kotvy se v roce 1921 sestavilo vůbec první dorostenecké mužstvo Sparty Kolín. O třináct let později, tedy v roce 1934, spojili fotbalové mladíky kroužky FK Kolín a Zálesáci a daly tak základ pro vybudování i prvního žákovského družstva. To byla v Kolíně rarita, Sparta se stala průkopníkem v mládežnických kategoriích.

Družstvo na turnaji kolínských škol. | Foto: Archiv Jaroslava Bejlka

V roce 1957 uspořádal architekt Karel Kříž, současně také přední činovník Sparty Kolín, turnaj kolínských škol. Vítězem tohoto turnaje se stalo družstvo 5. ZŠ Kolín, které bylo tvořeno převážně žáky Jiskry (Sparty) Kolín. Necelých sedmdesát let a dodnes je právě škola v Mnichovické ulici považována za fotbalovou. Mladíci sbírali také velmi slušné úspěchy i na republikové scéně. Žáci pod vedením Františka Křečka vyhráli v roce 1979 krajský přebor a kvalifikovali se na X. mistrovství žáků Československé republiky. Fantastický počin, na který jeho účastníci vzpomínají dodnes.

Vítězný tým krajského přeboru na X. MČSR 1979 | Foto: Archiv Jaroslava Bejlka

Současnou mládež vede Jan Pikner. Trenér, které své zkušenosti sbíral i například v pražské Spartě a dnes připravuje svým svěřencům moderní tréninky s pestrým fotbalovým vyžitím, a to od běžných zápasů po velké turnaje. Za dobu jeho fungování se v Kolíně ustálilo několik zásadních věcí. První z nich je, že se podařilo zajistit fungování každého ročníku zvlášť a máme seřazené kategorie jeden ročník za druhým. Pravidelně se konají také nábory do Fotbalové školičky, jednou ročně vždy v září.

A jak jsou na tom mládežníci s úspěchy? Naprosto skvěle! Mezi největší úspěchy patří postupy do hlavních částí Poháru mládeže (dříve Ondrášovka Cup). Celorepublikového turnaje, kterého se pravidelně účastní mladíci především ligových celků. K úspěchům se jistě dá zařadit i spolupráce s pražskou Slavií. Ta dává mladým nadějím šanci se už v útlém věku dostat do aktuálně klubu českého giganta. Slávisté si vytipují některé hráče, kteří pak na Slavii trénují jednou týdně.

Mládežnické kategorie Sparty Kolín | Foto: Natálie Krupková

V dalším díle se přesuneme opět zpátky do historie. Čeká nás temné období druhé světové války a okupace nacistickým Německem. Otázka do příště – víte, proč jsou v lesoparku Borky velké krátery?