Posun na třetí místo. Vítězství vystřelil dvougólový Sodoma

Kolínští sparťané zvládli středeční dohrávku šestnáctého kola České fotbalové ligy, ve které v Borkách hostili čtrnácté Živanice. Dvakrát se prosadil Jiří Sodoma, nejenže se vyrovnal nejlepším ligovým střelcům, ale také stanovil konečné skóre 2:1.

První půli zahájili domácí aktivně. Živanické bráně zahrozili už ve druhé minutě. Po dalších dvou minutách vyslal míč do vápna Hakl, ke střele se dostal Vondráček, jenže zamířil vysoko nad hostující branku. Úvodní desetiminutovka byla v kolínské režii a z nastaveného tempa jen tak nepolevili, ale většina akcí skončila centrem do vápna a dobrou prací defenzivy. K zakončení se ve dvacáté první minutě tlačil i Breda, ovšem rovněž zamířil mimo tři tyče. „Byli jsme jednoznačně lepší. Drželi jsme balón a soupeře jsme k ničemu nepustili,“ říká Jiří Sodoma. Minutu na to se Živaničtí poprvé dostali k bráně Kolína, následný roh kolínská obrana zlikvidovala. K prvnímu pořádnému zakončení se po brejku dostal Nikodem ve třicáté první minutě, bránu ale také netrefil. O tři minuty později se na druhé straně nejlépe zorientoval ve skrumáži Routek, jeho střela však byla zblokovaná.

Další rodící se útočnou situaci hostů překazil Čapek faulem na hranici velkého vápna. Kopeckého střela však zamířila jen do náruče brankáře Přibyla. Gólový účet otevřel Jiří Sodoma ve třicáté sedmé minutě. Po souboji se dostal do samostatného úniku a překonal brankáře Frydrycha – 1:0. „Dali jsme gól a měli jsme zápas plně pod kontrolou, pak jsme ale udělali hrubou individuální chybu, kterou soupeř využil,“ komentuje Sodoma. Závěr poločasu patřil živanickému mužstvu. Nejprve zasahovali Neuberg s Routkem, v nastaveném čase už obrana útok zastavit nedokázala. Kolínští ztratili balon na polovině hřiště, čehož hosté využili – Kopecký přihrál do běhu Nikodemovi, který propálil Přibyla a srovnal na 1:1.

Po poločasové přestávce domácí strhli skóre na svou stranu. V padesáté šesté minutě rozehrál Čapek roh na krátko Šnajdrovi, který po krátké kombinaci nacentroval míč do malého vápna. Nabíhající Jiří Sodoma byl ve správný čas na správném místě a, byť trochu krkolomně, dopravil míč do sítě – 2:1. Díky tomu dorovnal ligové střelecké lídry Černého a Voltra. „Cítím se v sezoně dobře, až na ty čtyři zápasy. Věřím a doufám, že se to vrací do starých kolejí, kdy se kluci o mě vepředu mohli opřít,“ hlásá dvoubrankový střelec. V dalším průběhu zápasu už branka nepadla. Blízko ji však byl třeba Breda, který ale trefil jen Frydrycha do náruče, pár minut na to se o hattrick pokusil Jiří Sodoma, pokus z dálky zamířil vysoko nad bránu. Hosté se i přes tlak dvacet minut před koncem zápasu podruhé prosadit nedokázali a Kolínští dokázali ubránit jednobrankový náskok až do závěrečného hvizdu.

Kolín se posunul na třetí místo tabulky, Brozany totiž zaváhali v Chlumci nad Cidlinou, který aktuálně na Kolín ztrácí jeden bod. Kolínští na Velvary ztrácejí rovněž jeden bod. Příští týden sparťané hostují na půdě rezervy Mladé Boleslavi. „Pojedeme si pro tři body. Nejsem zvyklý jet někam pro bod nebo bránit remízu, stejně jako nikdo z nás,“ dodává dělený lídr střelců Sodoma.

STATISTIKY

Branky: 2x Sodoma J. – Nikodem.
Rozhodčí: Nenadál – Fišer, Bečvář.
ŽK: Hakl, Šnajdr, Čapek – Buriánek.
Diváci: 160.

SK Sparta Kolín: Přibyl – Hakl, Breda, Vondráček (K), Sodoma J. (87‘ Sodoma O.), Routek (65‘ Veselý), Šnajdr (65‘ Snížek), Čapek (76‘ Soukup), Neuberg, Milec, Soběslav.

TJ Sokol Živanice: Frydrych – Spěvák, Chocholatý (79‘ Pánek F.), Svoboda (83‘ Mocanu), Buriánek, Nikodem, Štěpánek (42‘ Pánek D.), Polák, Václavek, Langr (K), Kopecký.