Došly síly. Kolíňáci klokanům padli vysokým gólovým rozdílem

Svátek fotbalu v Kolíně. V rámci 3. kola MOL Cupu přivítali Kolínští na svém stadionu v Borkách prvoligovou Bohemku. Vcelku vyrovnaný první poločas, který skončil jen těsně 2:1 pro hosty, zazdil poločas druhý. V něm Kolínští inkasovali dalších pět branek a po prohře 1:7 v MOL Cupu končí.

Předzápasové prognózy hovořily jednoznačně ve prospěch Bohemians a i ze sázkařských kurzů bylo patrné, že se zřejmě bude jednat o souboj Davida s Goliášem. V prvních minutách to klokani dokazovali. Už ve 2. minutě poprvé zahrozili domácí obraně, když nastřelili vnější tyč jejích svatyně.

Kolínští ale ukázali, že se nebojí ani soupeře působícího o dvě ligy výše a postupně se mu herně dokázali vyrovnat. Ve 4. minutě využili hostující nepřesnosti, vybojovali roh a první závar na zelenobílé polovině. Ovšem bez efektu. Ten přišel na druhé straně o tři minuty později. Brankář Tůma zcela neodhadl dlouhý pas za obranu, míč netrefil, čehož využil Kozák. I přes snahu dobíhajícího Soběslava balon do úplně odkryté brány poslal – 0:1.

Prvního ráznějšího zakončení se ujal ve 22. minutě Neuberg. Byť míč neskončil v hostující síti, vysloužil si potlesk místních fanoušků. Těch bylo na stadionu zhruba 2000! Hned v navazující akci střílel ještě Štancl, jemuž vystavil stopku obětavý obránce. Sedm minut na to se domácí ocitli znovu ve slibné šanci. Neuberg přihrával do skrumáže v bohemáckém vápně, kde se jako první zorientoval Čapek. Ani jeho pokus však do sítě nezamířil. „První půli, dokud jsme měli síly, jsme hráli velice dobře. Řekl bych vyrovnaně s Bohemkou. Myslím si, že minimálně s balonem jsme byli vyrovnaní,“ vyzdvihuje z utkání trenér Vasil Boev.

Foto: Jan Kobzáň

Pak hřiště znovu opanovali hřiště pražští klokani. Nejprve pálil nepřesně Jindřišek, dvě minuty po něm už byl podruhé v zápase úspěšný Kozák – 0:2. Využil pasu za obranu a střelou k levé tyči zvýšil na 0:2. Kolíňáci ale flintu do žita nehodili. Naopak. Na konci poločasu se z dvoubrankového manka dokázali oklepat. Šest minut před poločasovou pauzou musel brankář Reichl vytáhnout letecký zákrok proti Vondráčkově hlavičce. Co se nepovedlo kapitánovi Sparty, dotáhl minutu na to zkušený matador Neuberg. Míč z rohového kopu propadl ve vápně přímo na něj a z úrovně malého vápna rozvlnil síť – 1:2. Kolín se vrátil do zápasu a mohl pomýšlet i na poločasovou remízu. Hráči dobře dostupovali své protihráče a dařilo se jim zachycovat i jejich přihrávky. „Hráli jsme dobře. Za první poločas kluky musím pochválit. Smekám před nimi,“ komentuje Boev. Blízko srovnání byl Veselý, jenže hostující Reichl šanci nadvakrát zneškodnil.

Většina druhého poločasu byla už diametrálně odlišná. Už v první minutě musel Tůma vytáhnout centrovaný míč konečky svých prstů. Proti nepříjemnému centru musel zasahovat i pět minut poté. Kolínu postupně docházela šťáva, vytrénovaní ligisté tak začali přebírat iniciativu. Zelenobílý gólostroj nastartoval v 52. minutě Mužík – utekl obráncům a přehodil nerozvážného Tůmu – 1:3. Tlak Bohemians se zvyšoval. V 57. minutě se prosadil Hrubý – 1:4 a deset minut po něm opět Mužík – 1:5. „Zápas dvou poločasů. Naše kondice byla tak na 55 minut, kór když se hraje s prvoligovým týmem, který trénuje dvakrát denně. Odešli jsme fyzicky, přestali jsme stíhat,“ říká Boev.

Kolínští se do útoku dostali až v 73. minutě. Ale síly opravdu chyběly. Jarošovi se sice podařilo najít ve vápně Bohemians Veselého, ten však míč netrefil přesně. I přestože byli domácí takřka bez šťávy, stále se proti výběru Jaroslava Veselého snažili hrát důstojný fotbal. V 80. minutě pálil Jaroš, z velké dálky bránu netrefil. Další dvě rány Kolínští dostali v posledních deseti minutách. Po faulu Neuberga dovršil hattrick z penaltového puntíku Mužík – 1:6, čtyři minuty po něm se z hattricku radoval i Mužík – 1:7. „Kluci tahaly nohy. Hlava by chtěla, nohy už ale nemohly,“ říká sklesle Boev. „Výsledek je pro domácí krutý, ale my jsme chtěli vstřelit co nejvíce branek, abychom se chytli,“ komentuje jeho oponent Jaroslav Veselý, který se do Kolína vrátil po devíti letech.

Pražané tak Kolínu překazili pohárovou cestu krutým výsledkem a se Spartou se v osmifinále utkají oni. Kolíňáky nyní čeká návrat k České fotbalové lize, v jejímž jedenáctém kole zavítají do Liberce. „Bude to těžký zápas. Liberec má dobrý tým s vysokými a rychlými kluky. Jsou běhaví a kombinační. Také mám zkušenost, že když se hraje ve středu pohár, nebývá to o víkendu dobré. Musíme teď kluky dostat do pohody a do neděle je zregenerovat,“ povídá před dalším kolem soutěže Boev. Utkání s rezervou místního Slovanu se utkají v neděli 15. října od 10:15 hodin.

Foto: Jan Kobzáň

STATISTIKY

Branky: Neuberg – 3x Mužík, 3x Kozák, Hrubý.
Rozhodčí: Kvítek – Arnošt, Novák.
ŽK:
Diváci: 2000.

Fotogalerie: jackfoto.cz | Foto: Jan Kobzáň

SK Sparta Kolín: Tůma – Šnajdr, Soběslav, Neuberg, Hakl, Štancl (74‘ Drobnyi), Čapek (65‘ Jaroš), Breda, Vondráček (K) (78‘ Soukup), Veselý (74‘ Snížek), Sodoma (65‘ Trýzna).

Bohemians Praha 1905: Reichl – Dostál (76‘ Farkaš), Křapka, Hybš, Vondra, Beran, Jindřišek (K) (63‘ Smrž), Hrubý (63‘ Jánoš), Kovařík (76‘ Lehovec), Kozák, Mužík.