#DOFNL

Vracíme se o 6 let zpět do jarní části třetiligové sezony 2013/ 2014. Tehdejší sezona pro nás byla druhou v řadě ve třetí nejvyšší soutěži – v ČFL. Po postupu z Divize v roce 2012 by málokdo čekal, že se mužstvo vyhoupne rovnou do bojů o postup. Opak byl však pravdou. Už v první sezoně v ČFL předvádělo naše mužstvo skvělé výkony, díky kterým se v závěru umístilo na úžasném druhém místě. Na druhém místě se ztrátou pěti bodů na první Vltavín.

Kolín si tak dal v ČFL ještě další sezonu. Ovšem sezonu, ve které se povedlo od roku 2001 takřka „nemožné“, a to postup do druhé nejvyšší soutěže – FNL. Během 33 zápasů nasbírala kolínská mašina 63 bodů, a díky své formě si udržovala náskok jednoho bodu na Jirny. Mužstvo muselo makat až do posledního zápasu. Přesně 15. 6. 2014 hostili Kolíňáci Horní Měcholupy, Jirny zase Roudnici nad Labem. Vše měli v rukou Kolínští.

Během prvního poločasu jako by byla branka hostujících zakletá. Prolomení se však modrobílí bojovníci dočkali těsně před poločasovým hvizdem. Prvním hrdinou se stal Martin Jelínek, který nejenže poslal Kolíňáky do jednobrankového vedení, ale také dal důvod k obrovské euforii. Ve druhém poločase se na další branku nemuselo čekat tak dlouho – v 58. minutě prokázal své kvality kanonýr Jan Štoček a dokonal definitivní vítězství. FK Kolín tak mohlo po výhře 2:0 slavit historicky druhý postup do Fotbalové národní ligy.

Podívejme se také na kádr, který byl složený z opravdových „špílmachrů“. Branku převážně hájila kolínská legenda David Čižinský, před ním stála zeď složena z bratří Jirky a Radka Biškových, Petra Šourka a Daniela Nešpora. V záloze rozdávali radost Martin Jelínek, Jan Boček a Jindřich Stejskal. Ze současného mužstva si postup prožili Adam Čapek a v té době devatenáctiletý Dominik Veselý.  Postrachem všech brankářů byl především Jan Štoček, který se se svými 13 zásahy právem stal třetiligovým králem střelců. Nutno zmínit také bratry Marka a Michala Sedláčkovi, kteří zde byli na hostování z Mladé Boleslavi. Nedílnou součástí byli také Tomáš Michálek, Jan Novotný, Jan Kafka, Matěj Linhart a Matěj Horák. Nesmíme opomenout také realizační tým. Na počátku úspěchu byl trenérem Roman Veselý, který ale o zimní pauze odstoupil a přešel na Střížkov. Náhradou mu byl Radim Nečas, který jako lodivod dotáhl úspěch k dokonalosti. Asistentem mu byl Ondřej Beran. U tohoto úspěchu také nesměli chybět dodnes působící vedoucí mužstva Pavel Fiši, masér Jiří Kraus, lékař MUDr. Jan Balík a kustod Jan Kopecký.

Hráči z Mladé Boleslavi zde ale nepůsobili jen v rámci hostování. Náš celek byl farmou mladoboleslavského fotbalového klubu, a i v našem modrobílém dresu se v rámci „výpůjčky“ ukázalo několik zajímavých jmen. Takto si zde zahráli například Lukáš Magera, Jiří Kateřiňák, Břetislav Tvrzník, Jan Štohanzl nebo několikanásobný ligový mistr Jiří Štajner.

Prvotní euforie z postupu do vyšší soutěže o trochu upadla po rozhodnutí, že se v Kolíně 2. liga hrát nebude. Stejné rozhodnutí jako Kolín mělo i několik dalších týmů z ČFL. Poté však došlo na přehodnocení celé situace a vyřkl se opačný verdikt – DRUHÁ LIGA BUDE!

V rámci tohoto seriálu #DOFNL vám přineseme několik rozhovorů s členy tehdejšího mužstva. S hrdiny, kteří společně vybojovali veliký úspěch pro kolínský fotbal a nesmazatelně se zapsali do jedné z nejsvětlejších kapitol našeho klubu.

0
výher
0
remíz
0
proher