DRUHÁ LIGA!

Dalo by se říct nejúspěšnější sparťanská kapitola. Spartě Kolín, ať už pod jakýmikoliv názvy, se od začátku nového tisíciletí povedla řada úspěchů, které se do kroniky zapsaly zlatým písmem. Připomeňme si tedy vcelku nedávné radosti, ale i strasti…

Do devadesátých let tedy klub vstupuje se svým původním názvem a s velkými ambicemi. V roce 1992 navíc přijela delegace z Nottinghamu, a to na divizní zápas s rivalem AFK Kolín. Sparta se v tomto období spíše plácala na dně tabulky a snažila se víceméně zachraňovat divizi. To se dařilo. Rok 1995 přinesl další změnu, SK nahradilo v názvu FK, a kromě toho, také se Sparta umístila na krásném sedmém místě, což byl úspěch. O další rok později přichází do klubu silný partner Mogul, a to je znát i na novém názvu – FK Mogul Kolín. V další sezoně posiluje tým David Čižinský, který v klubu pak strávil dalších devatenáct let.

Mužstvo v sezoně 1998/99 vede Václav Kotal. Bývalý útočník pražské Sparty, který se po angažmá v Kolíně dostal až na lavičky ligových klubů. Právě třeba i Sparty Praha. Ten s týmem vybojoval čtvrté místo a poté přenechal svůj post Stanislavu Kocourkovi. A s ním přišel i historicky první postup do druhé ligy, a to v roce 2001. Hned v prvním zápase mužstvo porazilo Viktorii Plzeň 3:1. Poté ale přišla série porážek a FK Kolín se musel opět poroučet do České fotbalové ligy.

Během následujících let Kolín okusil spoustu vrcholků i pádů, zahrál si proti slavným českým soupeřům a kolikrát dokázal mile překvapit. Velká černá kaňka kápla do kroniky v roce 2008. Úplatkářská kauza, která u fotbalové asociace nenašla žádné pochopení. Klub byl potrestán odečtem bodů a pádem do divize. V další sezoně by se Kolín v divizi zachránil, ale po odečtu bodů to opět nestačilo a spadl až do krajského přeboru. Kruté období.

Pak už se to ale opět začalo zvedat. V roce 2009 se navíc začalo jednat o sloučení s AFK Kolín, který již neměl dospělé mužstvo. Mnoho mladíků tak přešlo do týmu, dá se říct, rivala. Tři roky na to slaví FK Kolín (Sparta) sto let od svého založení. Velkou akci v Městském společenském době okořenil postup do ČFL (reportáž ČT24 ZDE). A nebyl to ledajaký postup, dal totiž základ dalšímu historickému milníku. Sezona 2013/14 byla totiž opět postupová, po druhé v celé historii se klub probojovalo do druhé ligy. Ani tentokrát se tam dlouho neohřál, a ještě tentýž sezonu spadl zpět do ČFL a další rok i do divize, ve které působí dodnes.

Jen za posledních deset let hostil trávník v Borkách několik věhlasných zápasů. Posledními v paměti jsou jistě pohárové zápasy s ligovými Pardubicemi, které Kolín dokázal vyřadit a mač s Duklou Praha, která si vítězství zařídila až osm minut před koncem zápasu. Mimo jiné tady dorostenci hostili reprezentační výběr Saudské Arábie nebo se diváci mohli podívat na přátelák Slavie Praha se Slovanem Bratislava. O jednu významnou událost nás připravil koronavir, kvůli němu se totiž zrušilo pohárové utkání s druholigovou Viktorií Žižkov.

Z utkání Slavia Praha - ŠK Slovan Bratislava | Foto: Jan Kobzáň
Pohárový zápas s Duklou Praha | Foto: Tomáš Šulc
Souboj s Viktorií Plzeň, 2001 | Zdroj: idnes.cz
Tým, který v roce 2014 dostal Kolín do FNL | Foto: Deník/Zdeněk Hejduk

Klubová historie je opravdu dlouhá a snažili jsme se pro vás vybrat to nejzajímavější z celé kolínsko-sparťanské éry. V průběhu roku vám představíme také některé úspěšné osobnosti, které Kolínem prošly. Ať už hráči, trenéři či funkcionáři. Mnohdy budete překvapení, že tady tito lidé někdy působili. O tom ale více zase někdy příště. Naladit se můžete nedávno ukončenou anketou osobností, ve které se řada z nich objevila!

Napsat komentář

1 + 6 =