Sezonu končíme remízou s Chlumcem

V posledním zápase sezony hostili kolínští fotbalisté pátý Chlumec nad Cidlinou. Přestože mnohdy herně tahali za kratší konec, dokázali se dvakrát dostat do vedení díky gólům Ondřeje Sodomy a Jana Neuberga. Hosté na oba včas zareagovali, a i přes závěrečný tlak Kolína se týmy rozcházejí smírně 2:2. Se sezonou se Sparta loučí čtvrtým místem.

Před úvodním výkopem ještě zástupci obou týmů poděkovali hlavnímu sudí Vladanu Hadešovi, který končí s pískáním na vysoké úrovni, za sebou má 601 zápasů. Mužstva se do zápasu pustila aktivně ve střelbě. Zemanovu střelu vystřídal na druhé straně razantní pokus Šnajdra, který hostující brankář musel vytěsnit alespoň na rohový kop. Kolínští zahráli dva nebezpečné rohy, ale gól z nich nevytěžili. „Nevím, jestli se pak podepsalo to, že to je poslední zápas, ale v hlavách jsme to určitě neměli. Ke každému zápasu přistupujeme stejně,“ říká brankář Roman Přibyl. Hosté byli blízko otevření skóre v páté minutě, jenže tečovaný míč skončil jen těsně nad břevnem kolínské brány. Prvními radujícími se byli Kolínští. V šesté minutě Hakl našel centrovaným míčem Ondřeje Sodomu, který až skoro nohejbalovým způsobem překonal Lichtenberga – 1:0.

Hosté se snažili najít odpověď na nepříznivé skóre. Třikrát se pokusili dostat do slibné střelecké pozice, ale pokaždé jim naděje překazil praporek asistenta rozhodčí – ofsajd. V jedenácté minutě poroučel do útoku Veselý, prodral se až do pokutového území, kde pod sebou našel Bredu. Jeho ránu k pravé tyči velmi dobře vyrazil Lichtenberg. O deset minut později se zase blýskl Přibyl proti Doležalovi, v následném rohu vytáhl hlavičku Zemana. Vyzrál na něho až Gluski ve dvacáté sedmé minutě, vyslal lehkou střelu skrz skrumáž, která zamířila přesně k tyči – 1:1. Nerozhodné skóre vydrželo až do konce prvního poločasu.

Druhé dějství nabídlo řadu zajímavých situací. „O poločase jsme na sebe v kabině trochu zvýšili hlas. To nám pomohlo. Střed se nám začal víc nabízet a zlepšili jsme to,“ říká brankář Přibyl. První šance se naskytla už v padesáté třetí minutě. V závaru ve vápně se nejlépe zorientoval Jan Neuberg a z otočky uklidil míč do hostující sítě – 2:1. Domácím však vedení příliš dlouho nevydrželo. O čtyři minuty později sice Zeman neuspěl, v šedesáté první minutě hosté domácího zaváhání využili. Skrz vápno míč propadl až na levou stranu, odkud ho Ruml poslal do brány a srovnal na 2:2. „Pro mě je po gólu nejhorších pět až deset minut. Dali jsme gól, chtěli jsme se koncentrovat, ale nepovedlo se nám to udržet,“ povídá Přibyl. Bohatá byla zejména poslední patnáctiminutovka, ve které byli Kolínští aktivnější a několikrát byli velmi blízko vítězné brance.

Nejprve to zkoušel Jiří Sodoma, ale zamířil jen vedle. Totéž i na druhé straně, Zeman sice obehrál Přibyla, ale trefil jen boční síť. Poté úřadovali hlavně Kolíňáci. V sedmdesáté sedmé minutě zaváhal v zakončení mladíček Drobnyi, minutu na to chlumeckého gólmana nepropálil ani střídající Jiří Sodoma. Přibylovi však práce neskončila. Další fantastický zákrok předvedl v osmdesáté třetí minutě. Jiří Sodoma napotřetí. Na hranici vápna si obhodil brankáře, který ho fauloval a uviděl žlutou kartu. Z následného přímého kopu vyslal dobrou střelu, ale Lichtenberg byl připravený. „Od osmdesáté minuty jsem věřil tomu, že to dneska vyhrajeme. Byli jsme aktivnější,“ tvrdí Přibyl. Ani jeden celek už se tak prosadit nedokázal a rozešly se s remízovým stavem 2:2. „Myslím, že všichni dělali maximum, ale bohužel to prostě nevyšlo,“ dodává kolínský brankář.

Kolínští si tak udrželi čtvrté místo v tabulce se ztrátou čtyř bodů na třetí Brozany. Velký individuální úspěch zaznamenal Jiří Sodoma, který se svými třiadvaceti góly prostřílel k titulu nejlepšího střelce obou třetiligových skupin v Čechách. V kompletní tabulce všech třetiligových týmů, tedy včetně MSFL, by obsadil druhé místo – s tím rozdílem, že v MSFL je celkem 34 zápasů.

STATISTIKY

Branky: Sodoma O., Neuberg – Gluski, Ruml.
Rozhodčí: Haleš – Vojtěch, Ježek.
ŽK: Veselý, Breda, Drobnyi – Lichtenberg
Diváci: 190.

Fotogalerie: jackfoto.cz | Foto: Jan Kobzáň

SK Sparta Kolín: Přibyl – Štancl (75‘ Drobnyi), Soukup, Neuberg, Hakl, Veselý, Breda, Vondráček (K) (65‘ Milec), Šnajdr, Snížek, Sodoma O. (65‘ Sodoma J.)

FK Chlumec nad Cidlinou: Lichtenberg – Gluski (46‘ Zukai), Krčál, Vaníček (86‘ Veselka), Ruml, Zeman, Řezníček, Finěk, Doležal, Jacobovici (61‘ Kneifel), Bastin (K).