Csaplárova past sklapla. Souboj o první místo vítěze nepoznal

Sobotní dopoledne v Kolíně patřilo fotbalu. V přímém souboji o první místo se domácí sparťané střetli s Viktorií Žižkov. O poločase vedli díky brankám Veselého a Sodomy 2:0, druhý poločas ale ztratili koncentraci a Žižkovští zásluhou Voltra a Proška srovnali na konečných 2:2. Kolín navíc přišel o brankářskou jedničku.

Utkání začali s míčem na kopačkách domácí. Už v první minutě se dostali k rohovému kopu. Další minuty si převzali iniciativu Pražané. Úvodní oťukávání vygradovalo v první hostující závar. Ve 13. minutě razantně vypálil Quintero Batioja, proti němu se blýskl domácí Otáhal. V kolínských Borkách bylo veselo o dvě minuty později. Pavla Čapka sice Švenger vychytal, na hlavičku Veselého už nedosáhl. Kolín vedl 1:0.

V následujících dvaceti minutách se necelých šest stovek diváků žádné vyložené šance nedočkalo. Až ve 35. minutě ukázal svou rychlost Fotr, který po dlouhém sprintu našel Sodomu. Obránce sice obehrál, na Švengera ale nevyzrál. Dvoubrankové vedení si domácí vydřeli v poslední minutě prvního dějství. Sodoma první šanci neproměnil, druhý pokus už byl úspěšný a poslal Kolín do jednobrankového vedení. „Vůbec jsem to nechápal, v kabině jsme si to museli tvrdě vyříkat,“ řekl trenér Viktorie Michal Šmarda.

Do druhého poločasu udělal žižkovský lodivod tři změny. Na hřiště poslal Kadlece, Klusáka a Sixtu, kteří rozhýbali svou ofenzivu. Okamžitě po výkopu se dostali ke snížení, exslávista Voltr prostřelil Otáhala. „Vůbec jsme nedodrželi plán. První gól dostal Žižkov na koně,“ řekl sklesle útočník Kolína Oskar Fotr. Žižkovští chytli druhý dech a po téměř celých pětačtyřicet minut nepustili domácí k ničemu. Drželi míč, rychlostně i kombinačně převyšovali svého soupeře. Po čtvrt hodině sklidili ovoce. V 62. minutě utekl Václav Prošek obráncům a v tváří tvář Otáhalovi nezaváhal. Bylo srovnáno a Kolín se horko těžko zvedal.

Kromě brankového náskoku přišli domácí i o brankáře Otáhala. Po zákroku v 72. minutě musel být nuceně vystřídán, zraněné koleno mu nedovolilo pokračovat. Do rozjetého a těžkého utkání tak naskočil dvacetiletý Bína. Žádné větší nebezpečí ale hasit nemusel. Rozhodnout naopak mohl v závěrečných sekundách Sodoma, k míči měl však blíže žižkovský gólman.

Boj o trůn skupiny B České fotbalové ligy vítěze nepoznal. S tří bodovým náskokem nadále bude patřit Viktorii Žižkov. „Jednoznačně jsme body ztratili, i když s pokorou musíme být rádi za bod,“ podotkl Šmarda. Po zápase byl optimistický i kolínský Fotr. „Jsem zklamaný, ale před zápasem bychom bod brali. Ukázali jsme, že máme kvalitu na to je porazit.“

STATISTIKY

Branky: Veselý, Sodoma – Voltr, Prošek.
Rozhodčí: Pekař – Šťastný, Šůma.
ŽK: Čapek P. – Březina.
Diváci: 560.

Fotogalerie: jackfoto.cz | Foto: Jan Kobzáň

SK Sparta Kolín: Otáhal (71′ Bína) – Milec, Neuberg, Štancl – Vondráček (K) (64′ Routek) – Hakl, Čapek P., Breda (90′ Jaroš), Veselý (64′ Šnajdr) – Sodoma, Fotr (90′ Mansfeld).

FK Viktoria ŽižkovŠvenger – Muleme, Březina (46′ Klusák), Tregler, Jirásek (46′ Kadlec) – Voltr (78′ Petráň), Prošek (69′ Štrombach), Súkenník (K), Hönig (46′ Sixta) – Quintero, Řezáč.