SPARTA KOLÍN DIVIZNÍM MISTREM

Šest let. Tak dlouho snil kolínský klub o postupu zpět do třetí nejvyšší soutěže. Po sezonách nezdaru a dvou přerušených pandemií se konečně dočkal. Kolínští sparťané suverénně ovládli svou skupinu a právem slaví postup do České fotbalové ligy.

Kolín zažil v roce 2014 obrovskou slávu. Po vítězství v ČFL se totiž dostal do druhé ligy. Prvotní euforii ale časem vystřídal pořádný zmar. Mužstvo z Fotbalové národní ligy spadlo zpátky do ČFL. To by nebyla zas taková katastrofa. Ta nastala o další rok později. Kolín bojoval o záchranu a v posledních pěti kolech měl uhrát alespoň bod, který by ho posunul na nesestupové příčky. Nestalo se. Kolín všechny zápasy prohrál a po rychlém vzestupu až do druhé ligy zažil stejně rychlý sešup až do divize.

Už v první divizní sezoně si dali Kolínští za cíl postoupit zpátky do třetí ligy. Na konci ročníku 2016/17 měli na svém kontě 58 bodů, čímž skončili až na pátém místě. Na první Ústí nad Orlicí, které naopak letos sestupuje z ČFL, jim chybělo jedenáct bodů. Další sezonu si Kolín polepšil, umístil se čtvrtý a nahoru šel živanický Sokol. Tentokrát na lídra soutěže chybělo bodů čtrnáct. Živanice se ve třetí lize drží dodnes, aktuálně jsou páté ve třetiligové skupině B, do které by se měl v příští sezoně zařadit i Kolín. Třetí divizní sezona, tedy 2018/19, se vzhledem k předsezonnímu cíli vůbec nepovedla, Kolínští skončili šestí se sedmnáctibodovým rozdílem od první Jiskry Mšeno.

Vítězem byl covid

Další rok byl ten osudný, který po odehrané polovině zastavila koronavirová pandemie. Mužstva stihla sehrát šestnáct zápasů, Vysoké Mýto se pyšnilo prvním místem s náskokem tří bodů na druhý Náchod a Kolín s desetibodovou ztrátou hrál čtvrté místo. Velmi nadějně odstartovali Kolíňáci další, loňskou, sezonu. Od samotného začátku se předpokládalo přerušení soutěže kvůli covidové epidemii, ale nově stačilo odehrát alespoň polovinu soutěže, aby se mohl určit postupující do ČFL. Kolín z osmi zápasů plně bodoval sedmkrát, jednou si vystřílel dva body na penalty. Na pronásledovatele z Náchodu měl náskok dvou bodů. Soutěž se ale nestihla dohrát ani do poloviny, a tak přišla vniveč i další sezona.

Podzimní dotahování

Start divizního ročníku 2021/21 fotbalistům Kolína také nevyšel zcela dle představ. Hned na úvod remizovali na hřišti Kosmonos 1:1 a o týden později v Borkách padli Vysokému Mýtu 0:3. To jako by je nakoplo, namotivovalo. V MOL Cupu porazili třetiligové Karlovy Vary gólem Davida Koděry a na cenný skalp navázali i divizi. Po třech výhrách potrápili v dalším kole domácího poháru i v té době lídra druhé ligy pražskou Duklu, se kterou nakonec prohráli jen těsně 1:2. Ve zbytku podzimní části Kolínští ztratili body dvakrát. Remizovali 1:1 v Benátkách nad Jizerou a pak kolo před koncem v Náchodě 0:0.

Zdálo se, že Kolín přezimuje na druhém místě. Vysoké Mýto ale také zaváhalo, a tak poslední kolo rozhodlo o půlmistru divize C. Kolíňáci si totiž v derby vyšlápli na Čáslav, která z Borků odjela s pětigólovým přídělem, naopak Patrik Žitka hattrickem sestřelil Vysoké Mýto. To padlo Velkým Hamrům 4:1. Kolín si tak do jarní části divize vytvořil náskok jednoho bodu. A bral titul půlmistra.

Rozjetá mašina

Přípravné zápasy byly jako na houpačce. V generálce však Kolín porazil třetiligový Vltavín 2:1 a vypadalo to na nadějnou jízdu jarní částí. Také tomu tak bylo. Kromě remízy ve Vysokém Mýtě Kolínští poráží jednoho soupeře za druhým a postupně si na svého pronásledovatele z Vysokého Mýta vytvořili skvělý náskok v podobě jedenácti bodů. Právě Vysoké Mýto na jaře ztrácelo jeden bod za druhým. Včetně remízy s Kolínem plichtilo také s Čáslaví (1:1), Kosmonosy (2:2) a Dvorem Králové (2:2). V 7. kole dokonce prohrálo v Letohradě 3:1.

Jsme ve třetí lize!

Tři kola před koncem si kolínští borci zajistili vítězství v letošním ročníku divize. Rozhodlo o tom utkání v Letohradě, které ale dlouho směřovalo k pouhé remíze. Ta by v ten moment nestačila. Šest minut před koncem se ale k zakončení dostal sváteční střelec František Hakl. Nejenže vystřelil Kolínu tři body, ale také spustil obrovskou euforii. Kolínští pak jednobrankové vedení udrželi a po závěrečném hvizdu si na letohradském hřišti zapálili vítězné doutníky a stříkali šampáněm. S jedenácti bodovým náskokem se stali mistry divizní skupiny C a tři kola před koncem si tak zajistili šest let kýžený postup do České fotbalové ligy.

V následujících třech kolech už Kolínu v soutěži o nic nešlo, přesto je výsledkově zvládl. Do kádru nahlédli i dorostenci Vojtěch Němec, Marek Soukup či Lukáš Zeman a nasbírali cenné zkušenosti v dospělém fotbale, navíc v dresu vítěze divize. V konečném součtu Kolínští suverénně ovládli svou skupinu, druhé Vysoké Mýto za nimi skončilo o šestnáct bodů. Chlubit se Kolínští mohou i svou útočnou sílou. Celkem nasázeli 96 gólů, z čehož devětadvacetkrát se prosadil nejlepší divizní střelec Jiří Sodoma, osmnáctkrát pak Pavel Čapek. Po šesti letech se tak začíná psát nová kapitola historie Sparty Kolín…

Foto: Jan Kobzáň
Foto: Jan Kobzáň

Napsat komentář

70 − 65 =