SESTAVA DEKÁDY | Jan BOČEK

Post: levý záložník

Číslo: 10

Sezona: 2012/13 – 2013/14

Preferovaná noha: pravá

Posouváme se nyní do záložní řady. Nalevo jste vybrali Jana Bočka, který v Kolíně zdaleka neodehrál tolik, co již představení obránci, ale i přesto byl jedním z nejdůležitějších hráčů při třetiligových sezonách před postupem do FNL. Rychlé a šikovné nohy na kraji zálohy jsou perfektním aspektem a dokáže hrát i v útoku!

”Největší rozdíl pro mě byl v tom, že na krajní záloze se musí přece jen trochu bránit a je to fyzicky náročnější.”

Kořeny jeho fotbalové kariéry se táhnout do Dolního Bousova, kde se Bóča zaregistroval v roce 1999. Od roku 2001 byl pravidelně posílán na hostování do Mladé Boleslavi (výjimka půlroku 2003/04, kdy hostoval v Sokolu Pěčice) a o čtyři roky později do prvoligového celku přestoupil. Odtamtud průběžně odešel hostovat do jiných klubů a jednou ze štací byla také zastávka v tehdy třetiligovém Kolíně.

„Vzpomínám na toto angažmá jen v dobrém. Bylo to moje první angažmá mezi dospělými. Měli jsme výbornou partu, ve které jsem se cítil výborně.“

V modrobílém dresu odehrál celkem 47 soutěžních zápasů. Zpočátku se stavěl na post krajního záložníka, po odchodu Štočka ale okusil i útok a po jeho opětovném návratu spolu utvořili útočnou dvojici. O skvělých útočných schopnostech vypovídá i počet vstřelených branek, kterých během sezony a půl nasázel třináct. V postupové sezoně také zaznamenal parádní hattrick v zápase se Strakonicemi a Kolín zvítězil 4:1.

„Byl to můj první, a myslím, že doposud i poslední hattrick v dospělém fotbale. Vzpomínka to je parádní, tehdy se nám dost dařilo, mně to tam celkem padalo, takže na to vzpomínám opravdu rád.“

Foto: Jan Kobzáň

Při onom historickém postupu už dres Kolína neoblékal. Ve zhruba polovině sezony 2013/14 ukončil své hostování v Kolíně a přesunul se do střížkovské Bohemky. Střížkov hrál v té době druhou ligu a na jaře též sezony zde naskočil k sedmi zápasům. V utkání s Karvinou si připsal asistenci na vyrovnávací gól (1:1) Radku Bukačovi a o dva týdny později schytal v duelu s Táborskem svou jedinou žlutou kartu. 

Sezonou 2013/14 se s kolínským pažitem nerozloučil definitivně. V únoru 2017 přestoupil z FK Dobrovice do Benátek nad Jizerou. Právě benátecké mužstvo působí ve stejné divizní skupině jako Kolín, a tak se Bóča vrací alespoň v roli soupeře. Naposledy se do kolínských Borků podíval letos v říjnu. Před vynuceným přerušením soutěže si Kolíňáci připsali vítězství 3:0.

V Benátkách byste ho však nenašli ani na jednom zmíněném postu. Tady ho hledejte spíše uprostřed zálohy. Ve svých sedmadvaceti letech je tak kreativním střeďákem, který tvoří hru a zásobuje své spoluhráče kvalitními přihrávkami.

”V tu dobu jsem se cítil lépe v útoku. Momentálně si ale nedovedu představit, že bych hrál jak v útoku, tak ani na kraji zálohy.”

V rozhovoru série #DOFNL přiznal, že se do Kolína vždy rád vrací a vybavují se mu všechny vzpomínky. I my ho v Borkách vždy rádi vidíme a přejeme, ať se mu daří nejen po fotbalové stránce. Kolíňáci, na levou zálohu jste zvolili Honzu BOČKA!

Foto: kopanabenatky.cz
Foto: Jan Kobzáň