SESTAVA DEKÁDY | Adam ČAPEK

Post: pravý obránce

Číslo: 5

Sezona: 2002 – 2013/14; 2016/17 – současnost

Preferovaná noha: pravá

Na pravou obranu jste vybrali Adama Čapka. Kluka, který v kolínském A-týmu začínal na pozici krajního záložníka, ale postupem času se stal nedílnou součástí obrany. Na obou postech ale vykouzlí vše, na co si jen vzpomenete. Z křídla dokáže gólem rozhodnout utkání a na beku vehementně braní svou branku.

Začátky, dnes již dvaatřicetiletého, Adama Čapka se pojí s nedalekým klubem Sokolu Zásmuky, jejichž dres hájil od svých sedmi let. Od roku 2002 pak byl v Kolíně v rámci hostování a definitivní přestup do, tehdy ještě, FK Kolín přišel v roce 2004. Tehdy šestnáctiletý Čápa se natrvalo připojil k dorostu a čekal na svou první příležitost v kolínském A-mužstvu.

První rok po příchodu z dorostu jsem odehrál za „B“ tým, a to vyloženě z výkonnostních důvodů. Následující sezonu jsem si vypracoval místo v základní sestavě, ale poslední přátelské utkání jsem si zlomil ruku a opět půl roku vynechal.

Čekání se mu jistě vyplatilo. Postupem času se vypracoval na základní pilíř základní sestavy a vydržel v Kolíně dlouhá léta. S pauzou během druhé ligy (2014/15) a následující třetiligové sezony, odehrál v poslední dekádě celých osm sezon. Během nich se kolínským fanouškům představil nejen jako urputný obránce, ale i góluchtivý záložník. Na obou postech si vždy odehrál svou práci, kterou pomohl Kolínu k postupu jak do ČFL, tak následně i do FNL. Jeho předností byla vždy válečnická bojovnost. Dokázal se do soupeře zakousnout a nepustit. Navíc s klidem rozehrát a zažehnat veškeré nebezpečí.

Svou oddanost kolínskému klubu prokazuje až do dneška. V klubu nadále pokračuje a i stále předvádí své standardní výkony. Za tuto dobu naskočil do 218 zápasů a řadí se tak mezi nejdéle sloužící hráče. A pokud naskočil na post záložníka, musela se soupeřova branka doslova klepat, protože ani zakončení mu nebylo cizí. Celkem totiž vstřelil 13 gólů!

Co se vstřelených branek týče, to se nejvíce blýskl v letošním derby s kutnohorskou Spartou. I díky jeho hattricku totiž Kolíňáci zvítězili jasně 10:1!

Drhuou ligu v Kolíně mu však překazilo zranění, a tak byl odeslán na hostování do Kutné Hory a následně na místo svých fotbalových začátků, a to do Zásmuk. Na podzim roku 2016 se však vrátil a do dneška bojuje za naše barvy!

Poté přišlo vleklé zranění a já měl od fotbalu skoro na dva roky pauzu. Kolín mezi tím dvakrát sestoupil a já se následně vrátil vytáhnout kluky z bryndy (smích).“

Adama jste do této sestavy zvolili naprosto skvěle. Celá obranná řada vytváří perfektní harmonii. Každý z nich má kousek z něčeho, ale dohromady tvoří naprosto ideální čtveřici. Shodou okolností se všichni čtyři znají a v Kolíně spolu dohromady něco odehráli. Dámy a pánové, poslední díl skálopevné obrany – Adam ČAPEK!

Foto: Jan Kobzáň