SESTAVA DEKÁDY | Petr ŠOUREK

Post: stoper

Číslo: 17

Sezona: 2008/9-2012/13; 2014/15-2017/18

Preferovaná noha: pravá

Stoperské duo Petr Šourek – Jiří Biško se vám opravdu povedlo. „Šuri“ jako kráčející skála je postrachem všech soupeřových ofenzív. Nejen že si dokáže poradit s nájezdy útočících hráčů, ale také snadno vyveze balon do středu hřiště nebo dokonce sám vstřelí branku. Představujeme vám exkolínského „dřevorubce“ Petra Šourka!

Být pevný jako kámen a ostrý jako břitva není pro každého hráče samozřejmostí. Příkladem pořádného stopera je právě Šuri, který nevypustil jediný souboj, byť i za cenu ostřejších zákroků. Důkazem toho je třeba jedenáct žlutých karet během jedné sezony (ČFL 2015/16). V obranné řadě byl opravdu mužem na svém místě, neztratil by se ale ani v ofenzivě.

V Kolíně působil už od mládežnických kategorií a postupně se vypracoval až do A-týmu. První starty mezi muži si zapsal v sezoně 2008/9, tehdy ještě v divizi, před následným pádem až do krajského přeboru. Stabilně se do sestavy dostával od sezony 2011/12 (divize). V tentýž sezoně mu do Kolína přišel i jeho dlouhodobý parťák Daniel Nešpor.

„Na Kolín vzpomínám jen v dobrém, i když  se nedařilo a byly nějaké problémy ať už po sportovní, nebo lidské stránce. Nyní Kolínu přeji, ať se mu nadále daří.“

Z Šuriho se postupem času stal základní pilíř kolínské obrany a soupeři si na něm mohli vylámat všechny zuby. Zažil postup do ČFL a o dva roky později si zahrál i druhou ligu, konkrétně má dva starty.

V kolínském dresu toho zažil opravdu hodně. Během posledních deseti let naskočil do 148 soutěžních zápasů! Vraťme se k jeho ofenzivní činnosti a k faktu, že by se neztratil ani v útočných řadách, protože osm vstřelených branek z postu stopera poukazuje na to, že i kvalitní zakončení mu nebylo cizí.

Podívejme se i na jeho průběh fotbalové kariéry. Do Kolína přestoupil v 7 letech, a to v roce 2003 z TJ Rataje nad Sázavou. Od té doby prošel všemi mládežnickými kategoriemi až do hlavního týmu. Během té doby jedinou změnu dresu zaznamenal v roce 2014, kdy místo odchodu do Střížkova (kam odešla část kádru) putoval v rámci půlročního hostování rozdávat radost za celek AFK Kácov. Jeho definitivní konec v kolínském mužstvu přišel po divizní sezoně 2017/18. Tehdy se svým parťákem Danem Nešporem odešel do rakouského celku Schweiggers, kde působí dodnes. V Rakousku se mu také daří a i tam prokazuje své stopersko-útočné dovednosti. 

foto: svoboda.info.cz

Připomeňme si obrannou dvojici Daniel Nešpor – Petr Šourek prostřednictvím jejich jedné pozvánky na utkání. Konkrétně se jednalo o zápas s Jiskrou Mšeno-Jablonec nad Nisou (6. 5. 2018). Tehdy Kolín zvítězil díky brankám Seiferta, Mlynky a Radka Biška 3:0.

Do tohoto utkání Šuri paradoxně nenastoupil. Naopak Nešpi odehrál celé utkání s kapitánskou páskou.

A jak si Petr vede v Rakousku? Na podzim této sezony stihl odehrát šest zápasů, ve kterých vstřelil hned tři branky. Minutáží se přesně jedná o 493 minut na hřišti. Mírně negativní statistikou jsou obdržené žluté karty. Celkem obdržel tři, přičemž v jednom zápase ji uviděl hned dvakrát. Na kontě má tak i jednu kartu červenou.

V Rakousku od přestupu z Kolína stihl naskočit už do dvaačtyřiceti utkání. Vstřelil dvaadvacet gólů a  přesně odehrál 3560 minut! V poháru sehrál dva zápasy a dokázal se jednou střelecky prosadit. Dámy a pánové, tohle je vámi zvolený stoper Petr ŠOUREK!

foto: svoboda.info.cz
foto: fotbalstechovice.cz
foto: Natálie Krupková